S A L A R  D E  U Y U N I

Zeg je Bolivia…dan denk je gelijk aan de Zoutvlakte. Daar staat Bolivia het meest bekend om. En eerlijk is eerlijk, als je die kant op gaat dan mag je dit niet missen. Het is oprecht een van de mooiste dingen om te zien. Deze grootste zoutvlakte van de wereld vind je in het zuidwesten van Bolivia. Als we de schattingen moeten geloven zou hier zo’n 10 miljard ton aan zout liggen!

De beste tijd om naar de Zoutvlakte te gaan is tussen december en april. In die periode is er namelijk een grotere kans op regen. Terwijl je normaal gesproken niet echt staat te springen om ergens heen te gaan gedurende het regenseizoen, is dat bij de zoutvlakte juist andersom. De zoutvlakte ziet er namelijk het allermooisteuit wanneer er een klein laagje water op ligt. De reflecties van de wolken zijn dan geweldig en je kunt de mooiste foto’s maken. Very Instagrammable en een walhalla voor fotografen.

Tipje van Thijs: Overdag kan het op de zoutvlakte makkelijk 30 graden, maar in de avond kan het ook zomaar ontzettend koud zijn. Neem dus iets warms mee! Vergeet je niet goed in te smeren, door de reflectie van het witte zout of het laagje water gaat het ontzettend hard :)

The Giant Tears legende

Er gaat een mooi verhaal rond over het ontstaan van de zoutvlakte. Eentje die niet zou misstaan tussen de populaire sprookjes. Volgens “The Giant’s Tears’ legende waren de drie omliggende bergen in het gebied ooit reuzen,genaamd: Kusina, Kuska en Tanupa. Deze drie reuzen waren verwikkeld in een complexe liefdesdriehoek welke geen goede afloop had. Kuska verliet zijn vrouw, Tanupa, voor Kusina. Tanupa (die net bevallen was van een baby) was zo verdrietig dat zij verschrikkelijk moest huilen. Haar overvloed aan tranen, gemixt met haar moedermelk, creëerde uiteindelijk de witte zoutvlaktes. Sommige inheemse bewoners zijn van mening dat het dan ook ‘Salar de Tanupa’ genoemd zou moeten worden. (Bron: Hometogo)

 

Mooie legende toch?

Ok, en nu het echte verhaal 

Hoe mooi de legende ook is, het echte verhaal achter de zoutvlakte is iets minder spannend ;)

 

Deze vlakte was tienduizenden jaren geleden namelijk onderdeel van het Minchinmeer. Dit was een gigantisch meer met rustig water. Op de meeste plaatsen was dit meer ook erg ondiep. Door de jaren heen is het meer grotendeels opgedroogd, waardoor er twee zoutvlaktes, de Salar de Uyuni en de Salar de Coipasa, ontstaan zijn. Van het meer bleven er alleen nog twee kleinere meren over.

Fotocredit: Hometogo

Tours

De zoutvlakte bezoeken doe je meestal via tours. Ze starten vrijwel allemaal vanuit Uyuni. Er zijn verschillende tours te boeken. Van 1 dag tot 5 dagen. We trappen nu een open deur in, maar doe voor je naar de zoutvlakte gaat wat onderzoek naar de verschillende touraanbieders. De prijzen verschillen enorm.

Wij hebben de tour van 1 dag gedaan. In de ochtend zijn we door een gids in een jeep rondgereden. Het Engels van de meeste gidsen is niet echt goed, maar met handen en voetenwerk kom je een heel eind. En ach, dat maakt het ook wel leuk! 

Vrij snel na vertrek uit Uyuni duik je de zoutvlakte op en zie je de eerste heuveltjes zout al liggen. Wist je dat de afkortingen die je op deze heuveltjes ziet staan, staat voor de zoutfabriek waar het zout naartoe gaat? 

 

Je brengt bij de meeste tours ook een bezoekje aan het zouthotel. Het hotel wordt nu niet meer gebruikt als hotel, maar doet dienst als museum. Letterlijk ALLES is hier gemaakt van zout! Zo cool! En uiteraard kun je hier ook de nodige zoute souvenirs aanschaffen. 

 

Tipje van Thijs:

De tours zijn tegenwoordig een stuk drukker. Een meerdaagse tour is wel een aanrader want die groepen zijn vaak kleiner en je komt op nog meer mooie plekjes. 

Tipje van Thijs:

Mocht je graag een keer in een zouthotel willen slapen, dit kan nog steeds! Het zijn vaak heel luxe hotels, maar als je het doet kun je het meteen maar goed doen, toch? Uyuni is de enige plek waar je in zouthotels kunt slapen. Dit kan in Hotel de Sal Luna Salad, Hotel Palace de Sal en Hotel de Sal Cristal Samaña.

Vanuit het onofficiële zouthotel rijd je verder naar Inca Huasi, dit is een rotspunt die boven de zoutvlakte uitsteekt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de zoutvlakte en er staan hele grote cactussen. Daarna rijd je rustig aan weer terug over de zoutvlakte naar Uyuni. Voordat je terug gaat rijd je nog eerst langs een trein begraafplaats , waarom ze dit laten zien weten we eigenlijk nog steeds niet. Maar het ziet er wel gaaf uit.

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon