DORPJES EN STEDEN IN 

T O S C A N E

Een plek waar je eindeloos mooie dorpjes en steden kunt bezoeken. Bekend en minder bekend, maar allemaal even fantastisch. Op dit blog vind je een aantal van deze plekken waarvan wij vinden dat ze de moeite waard zijn om te bezoeken. Hou dit goed in de gaten, we gaan het regelmatig aanvullen!

 

Wat een prachtig dorpje is dit! Je vindt Montepulciano op de hoogste heuvel in Toscane en je kent het vast wel van de gelijknamige wijn. De bekende wijn Vino Nobile di Montepulciano komt hier vandaan. Een wandeling door dit dorpje wordt vaak beloond met leuke doorkijk plekjes en verrassende uitkijkpunten waar je kunt genieten van de mooie uitzichten. De hoofdstraat (Corso) is heel steil en leidt tot de Duomo (de dom). Overigens is een van de mooiste kerkjes die we gezien hebben is de Madonna di San Biagio. Je ziet duidelijk dat de architect hiervan geïnspireerd is door de Sint Pieter in het Vaticaan.

Er zijn verschillende wijnkelders die je kosteloos kunt bezoeken, Cantine genoemd. Ga de vele delicatesse winkels in en bezoek de wijnkelders. Lees ook ons blog over de verschillende wijnkelders hier!

Wij sliepen in een schattig appartementje dat onderdeel is van een villa die uit 1300 stamt. Het is een voormalig klooster en bevindt zich op een heel iddylisch plekje. Montorio is een aanrader om te verblijven voor een paar dagen,

Tipje van Thijs: Op de laatste zondag in augustus vindt de Bravio delle Botti plaats. Dat is een race met wijnvaten die de heuvel opgerold moeten worden, de finish is voor de Duomo op de Piazza Grande. Voordat de race begint is er een optocht in middeleeuwse kleding. Leuk om dit op de zondag mee te pikken!

 

 

MONTEPULCIANO

Wie kent het niet? Het is dan ook voor veel mensen een van de bekendste plaatsen in Toscane. En dat is niet zo gek, het ligt in het hart van Toscane. Wist je dat het historische centrum van Siena op de werelderfgoedlijst van Unesco staat? En nog een leuk weetje is dat de James Bond film Quantum of Solace hier is opgenomen. Niet gek dus dat wij vinden dat je een kijkje moet nemen in Siena.

 

Een belangrijke ontmoetingsplaats is Piazza del Campo. Dit is een groot schelpvormig plein waar je ook de Palazzo Comunale kunt vinden. Op deze plek wordt 2 keer per jaar (2 juli en 16 augustus) de Palio delle Contrade gehouden, wat een beroemde paardenrace is tussen de verschillende wijken van Siena. De kathedraal van Siena (Duomo di Siena) is een van de meest indrukwekkende gebouwen in deze stad, waar je beeldhouwerken van Michelangelo kunt vinden.

Wij hebben trouwens het lekkerste ijs van Toscane gegeten bij Gelateria Il Camerlengo op Piazza del Campo. Proef hier de smaak Fior di Latte, heerlijk!

 

Tipje van Thijs: Kijk niet op van de roltrappen die je hier ook in de stad kunt vinden, deze zijn in het leven geroepen om de vele hoogte verschillen, die je in de stad veel hebt, draaglijker te maken voor de inwoners. Maak daar gebruik van wanneer je ze tegenkomt, dat scheelt toch!

 

 

SIENA

Ben je op zoek naar de bakermat van cultuur en historie? Dan moet je echt naar Florence gaan. Deze hoofdstad van Toscane is een van de bekendste cultuursteden van Europa, dat is niet gek als je weet dat veel historische figuren hier zijn geboren of gewoond hebben. Om niet de minste te noemen: Leonardo Da Vinci, Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei en zo zijn er nog meer.  Deze geschiedenis kun je het beste proeven in het historische gedeelte van de stad en vrijwel alles is prima te voet te doen. Piazza della Signora is DE plek als je op zoek bent naar het prachtige 5 meter hoge beeld, David van Michelangelo. Hij houdt de wacht voor Palazzo Vecchio. Dit is overigens een kopie, het origineel staat in de Galleria dell’academia. 

Ga ook naar Mercato Nuovo wat door de locals "Il Porcellino" genoemd wordt. De letterlijke vertaling hiervan is "klein varkentje". De naam van deze markt heeft alles te maken met het beeld van een varkentje/zwijn dat hier staat. De replica van brons kun je vinden op deze plek. (het origineel is van marmer en te vinden in het Uffizi museum). Wrijf over zijn neus en leg een muntje in zijn bek, als het muntje door de tralies in het putje valt, dan gaat de legende dat het je geluk brengt en dat je weer terug zal komen naar Florence.

Ook in Florence kun je heerlijk eten. Er zijn voldoende plekjes langs de rivier de Arno waar je heerlijk kunt eten en kunt genieten van het uitzicht. Pasta’s kun je overal heerlijk eten in Italië, daar kunnen we over blijven praten. Verrassender is het om bij LungArno 23 te eten. Ooit het idee gehad om een hamburger bij kaarslicht met uitzicht op de Arno te gaan eten? Doen! De hamburgers hier zijn heerlijk en enkel van vlees uit Toscane door de lokale boeren geproduceerd en dat proef je!

 

Leuk feitje: Wist je dat de Nederlandse Florijn zijn oorsprong in Florence vindt.

 

Tipje van Thijs: Als je hier bent en de vele musea wilt bezoeken raden wij je aan om de Firenze Card aan te schaffen. Voor € 72 heb je 72 uur gratis toegang tot 72 musea. 

 

 

FLORENCE

 

PISA

Dit moet, ongetwijfeld samen met Florence, de meest toeristische stad van Toscane zijn.  Maar ja, om nu niet een kijkje te nemen bij de toren die symbool staat voor Italië als je hier toch bent? Dat zou zonde zijn! Het is alleen goed je te realiseren dat je veel drukte tegen kunt komen.

Ook in Pisa vind je de historie op elke hoek, maar als je je bezoek start op Piazza dei Miracoli heb je een goede uitvalsbasis. Miracoli betekent overigens wonderen. En over wonderen gesproken, op dit plein kun je de beroemde toren van Pisa bewonderen. Je kunt de toren ook beklimmen, let wel....het is een hele klim van 296 treden, maar de moeite waard om de toren te beklimmen omdat je beloond wordt met een prachtig uitzicht over Piazza dei Miracoli. 

De toren van Pisa is al bij de bouw in 1173 gaan hellen. Overigens hebben ze er 200 jaar over gedaan voordat het klaar was! Dat is te wijten aan de oorlog tussen Genua en Florence in die tijd. Eigenlijk is dat maar goed ook, als ze de toren meteen hadden afgemaakt was hij zeker omgevallen. In 1995 heeft er een grote renovatie plaats gevonden om de toren minder te laten hellen.

 

Niet alleen de toren is op dit plein te bewonderen maar neem ook een kijkje bij de prachtige dom en het baptiserium (een doopkapel). 

Mocht je naast de wonderlijke gebouwen en kathedralen ook zin hebben in andere leuke dingen? Breng een bezoekje aan de markt op Piazza delle Vettovaglie waar eten de boventoon voert. De markt is dagelijks te bezoeken.

Op 16 en 17 juni wordt in Pisa de heilige San Ranieri herdacht en dan is het 2 dagen lang feest. Op 16 juni vindt het betoverende Luminara di San Ranieri plaats. Betoverend omdat alle lichten vervangen wordt door kaarslichtjes. Langs vele gebouwen zie je plastic bekertjes met daarin een kaarsje. Supermooi! Op 17 juni kun je genieten van een roeiwedstrijd, maar dan in middeleeuwse sferen. 

 

Tipje van Thijs: Op de laatste zondag van juni wordt "Il gioco del Ponte" (Het spel van de brug) gehouden op de Ponte di Mezzo. De verschillende wijken van Pisa strijden hier om de titel van de sterkste, voor een jaar, door een acht ton wegende kar naar de andere kant van de brug te trekken. 


 

 

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon