VINO IN

T O S C A N E

Wijn en Toscane...het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben een aantal wijnhuizen bezocht en proeverijen gedaan. Dat was zeer zeker geen straf :). Lees hier alles over het bijzondere wijnhuis Cantine Dei, het mooie, rustieke plekje en de zalige producten van Fattoria la Vialla. Ook hebben we een aantal wijnkelders bezocht midden in het historische centrum van Montepulciano.

 

CANTINE DEI

Op aanraden van de gastvrouw, van het vormalige oude klooster waar wij sliepen in Montepulciano, zijn wij in contact gekomen met Cantine Dei. Het leuke aan dit wijnhuis, is dat het in de beginjaren niet gestart is als wijnhuis, maar gewoon als producent van druiven, die door andere wijnhuizen gekocht werden. De familie Dei kwam al snel tot de ontdekking dat de kwaliteit van de druiven van uitmuntende kwaliteit waren dat ze besloten om hun eigen wijnhuis te starten in 1985 (Wat overigens een geweldig wijnjaar is!)

De eerste Vino Nobile di Montepulciano Dei werd geproduceerd in een oud wijnhuis in het historische centrum. Later (1989) heeft de familie een eigen wijnmakerij gebouwd, midden in de wijngaarden. Op dit moment wordt het wijnhuis geleid door Maria Caterina Dei, die haar carriere als actrice en zangeres in 1991 in de wilgen heeft gehangen om het wijnhuis van haar opa over te nemen. Haar liefde voor muziek is te zien aan de opzet van de bovenkant van de wijnkelders, deze ziet eruit als een soort amfitheater (vroeger werden in amfitheaters grote operastukken gespeeld)

 

Het is een kleinschaliger wijnhuis en dat maakte het extra charmant. Helemaal omdat we de tour en de wijnproeverij die we bij hen boekten enkel voor onszelf hadden. De wijnkelders waren echt supergaaf om te zien en onverwachts modern. Je verwacht oude, wat stoffige ruimtes, maar niets is minder waar. Nonno Dei (de opa van Caterina) wilde graag zijn twee passies met elkaar combineren. HIj wilde heel graag geweldige wijnen produceren en hij wilde graag werken met kalksteen. Alle ruimtes van de wijnkelder zijn gemaakt van dit materiaal en door dit natuursteen is het onder de grond een constante koele temperatuur, wat eraan bijdraagt dat de wijnen heerlijk zullen smaken.

 

De wijn! Laten we niet vergeten dat we daarvoor in eerste instantie daar waren :) Wij hebben een aantal soorten wijn meegenomen. Ben je op zoek naar een (rode) tafelwijn die perfect bij een lekkere simpele pasta past, dan raden wij de reguliere variant van de Vino Nobile di Montepulciano. Ben je een echte wijnliefhebber en op zoek naar iets specialers, dan vinden wij de Riserva Bossona (vernoemd naar een deel van het landgoed) en de Sancta Catharina (vernoemd naar Maria Caterina zelf) wijn die in je collectie thuishoort, perfect voor een avondje borrelen met een lekker kaasje maar ook heerlijk bij een goed stuk vlees. De Martiena is een lekkere droge witte wijn, neem daar ook zeker een doosje van mee!

Tipje van Thijs: De kosten voor een wijnproeverij inclusief tour zijn € 15 p.p. Maar als je een aantal wijnen koopt bij het wijnhuis na de tour, dan wordt dat weer verrekend.

 

De producten van Fattoria la Vialla zijn onze favoriete Italiaanse producten. Heerlijke pasta's, sauzen, wijnen, marmelade's en olijfoliën. In Nederland kunnen we gelukkig alle producten van hen bestellen. En omdat we dat veelvuldig doen, wilden we tijdens onze rondreis door Italië zeker een bezoekje brengen aan deze prachtige plek.

De Fattoria wordt gerund door de familie Lo Franco en ze maken al hun heerlijke producten al ruim 30 jaar. De druiven, groenten en granen worden allemaal op een biologisch-dynamische (afhankelijk van de stand van de maan) manier geoogst. En alles wordt zodra het van het land komt ter plekke omgezet in wijnen, pasta's, sauzen en oliën. De producten zijn van fantastische kwaliteit en dat proef je.

Het is een soort sprookje waar je in terecht komt, een waar paradijs als je van lekker eten en authentieke producten houdt. Via kronkelige wegen is het goed opletten geblazen om het bordje van La Fattoria te spotten, om te weten dat je de goede kant op gaat. Maar eigenlijk is dat geen straf in deze mooie omgeving. Je vindt de Fattoria midden in de glooiende heuvels van Toscane, vlak bij Arezzo.

Bij aankomst wordt je verwelkomt door een van de gastvrouwen en kun je lekker rustig over het landgoed wandelen. Geniet van de omgeving, de loslopende kippen en de leuke plekjes waar je lekker kunt zitten. Ga de winkel in en haal allerlei lekkers, uiteraard om mee te nemen naar Nederland om nog lang na te genieten van al het lekkers. Tipje van Thijs: Haal hier de heerlijke Vermentino. Een lekkerdere Vermentino zul je nergens vinden :) 

Je kunt hier trouwens ook appartementen huren en blijven slapen!

Tipje van Thijs: Ga hier lunchen en proef de producten die allemaal op het landgoed gemaakt worden. Jammie!

 

 

FATTORIA LA VIALLA

 

WIJNKELDERS MONTEPULCIANO

Wij hebben ervoor gekozen om tijdens ons verblijf in Toscane in Montepulciano te verblijven. Het is een te gekke plek, en heel centraal gelegen. Los daarvan is deze plek ook wereldberoemd vanwege de heerlijke rode wijnen, niet geheel onbelangrijk!

 In en ander blog, over waar je moet zijn in Toscane, lees je wat meer over deze stad. In dit blogje willen we je kennis laten maken met de wijnkelders die ons nogal verrast hebben. 

 

In de hoofdstraat van Montepulciano (Corso) vind je de meeste wijnkelders. De bekendste en grootste is die van de familie Contucci van palazzo Contucci. Wij hebben een ander bezocht, we liepen nietsvermoedend een van de prachtige winkeltjes in en konden meteen doorlopen om de wijnkelders te bekijken. Dat was zo gaaf! 

In deze winkeltjes kun je ook terecht voor de heerlijkste worsten, kazen en olijven. Neem wat mee voor 's avonds bij de borrel! Oh, en vergeet de heerlijke wijnen niet!

Tipje van Thijs: Je kunt in elke winkel wel iets lekkers proeven :)

 

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon