Porto | Port proeven

June 30, 2017

De Douro, het gebied en tevens de rivier die door Porto stroomt, is HET gebied waar port vandaan komt. Het waren de Romeinen die in dit gebied al begonnen met de productie van wijnen en dit is altijd zo gebleven. Het eerste porthuis in Porto is geopend is 1638 en dit staat er nog steeds. Een bezoekje aan Porto kan dan ook niet voorbij gaan zonder ergens een portproeverij te doen.

 

Port is een soort versterkte wijn, met een alcoholpercentage tussen de 17 en 20%. Port is zoet van smaak, wat komt doordat er tijdens het fermentatieproces een soort brandy wordt toegevoegd. Hierdoor stopt het fermentatieproces voortijdig, waardoor er veel restsuiker achterblijft en er een zoete smaak ontstaat. Port wordt geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.

 

 ​Aan de overkant van de rivier de Douro, in Vila Nova de Gaia, vind je verschillende porthuizen. Hier liggen vaten vol port opgeslagen in de kelders om verder te rijpen. In diverse porthuizen kun je proeverijen doen, rondleidingen krijgen of gewoon een aantal flessen Port aanschaffen. Wij kozen hier voor een perfecte Portugese combinatie: port proeven en genieten van een fado concert.

 

Porto Cálem is een porthuis dat opgericht is in 1859. In dit porthuis leer je via een rondleiding door het museum meer over het Douro gebied, de productie van port en de geschiedenis van het porthuis. In de kelders zie je ontelbare vaten vol wijnen en wordt je bijgepraat over de verschillende karakteristieken van de diverse soorten Ruby, Vintage en Tawny. Deze kennis kun je vervolgens in de praktijk uitproberen en met een portproeverijtje zelf testen welke jij het lekkerst vindt. In deze kelders woonden wij ook een intiem fado concert bij. HIER (NOG LINKEN!) kun je daar meer over lezen.

 

 Tipje van Thijs: Port smaakt heerlijk met chocolade! Het liefst pure chocolade. Onthoud dat even, wanneer je in Porto een chocoladedessert besteld.. 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon