Porto | Fado concert

June 27, 2017

Nederland heeft de smartlap, Italië de opera en Portugal heeft fado!

 

Fado is een zangvorm wat ook wel het Portugese levenslied genoemd. Fado is onderdeel van de nationale cultuur en is voor veel Portugezen erg speciaal en belangrijk. De teksten gaan diep en ook als je het niet kunt verstaan raakt het je. Een fado groep bestaat meestal uit een zanger of zangeres, een Portugese gitaar, een klassieke gitaar en een basgitaar.

 

Fado is ontstaan in de 19e eeuw, in de arme wijken van Lissabon. Fado betekent lot. Of beter gezegd, noodlot. Fado was vroeger alleen in armoedige kroegen en bordelen te beluisteren. Rond 1900 kreeg de muzieksoort onder alle lagen van de bevolking liefhebbers en tegenwoordig is fado voor iedereen en zijn er zelfs wereldsterren die beroemd zijn geworden met fado. Zegt Amália Rodrigues je iets? Deze Portugese fadozangeres is een van de belangrijkste en invloedrijkste fado zangeressen ooit. Hieronder een van haar populaire nummers, 'Uma Casa Portuguesa'.

 

 

 

Ja, fado is populair. In 2011 heeft fado zelfs een plekje gekregen op de ‘Immaterieel cultureel erfgoedlijst van Unesco’. Het gaat hier om tradities, cultuuruitingen en traditionele kennis welke volgens de organisatie beschermd moeten worden voor het nageslacht. Dat fado op deze lijst is gezet wil echt wel wat zeggen!

 

Voor het bijwonen van een fado concert zijn er in Porto genoeg opties. Wij vonden het leuk om een fado concert te combineren met een portproeverij en zo kwamen wij bij porthuis Calem uit. Hier kun je eerst een rondleiding krijgen door het museum en meer leren over de geschiedenis van port en de verschillende soorten port. Wij hebben hier ook een blog over geschreven. Het bezoek sluit je af met een heerlijke proeverij, waarbij je ondertussen kunt genieten van een fadoconcert.

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon