S A L V A D O R   D E   B A H I A 

De stad van het Braziliaanse carnaval is Salvador de Bahia. Deze stad is de hoofdstad van de deelstaat Bahia en ligt in het noordoosten van Brazilië. Qua grootte is het de derde stad van het land. Salvador is een mooie, oude stad met veel historie. De stad is sterk beïnvloed door de Portugese overheersing, vermengd met Afrikaanse invloeden. Dat Salvador 3,5 eeuw gevormd is door de slavernij is niet alleen te zien aan het uiterlijk van de Bahianen, je merkt het ook aan de keuken, religie, muziek en dans.
 

ALTO Y BAJO

Salvador heeft een bovenstad (Cidade Alto) en een benedenstad (Cidade Bajo). In het lagere stadsdeel worden vele markten gehouden en hier vind je onder andere de markt Mercado Modelo. Aan dit pleintje zul je vaak Brazilianen de vechtsport Capoeira zien beoefenen. De art deco lift Elevador Lacerda verbindt het lagere stadsdeel met het hoger gelegen historische centrum. De lift wordt vooral gebruikt als openbaar vervoer van de ene naar de andere wijk, maar is wel leuk om gezien te hebben.

 

PELOURINHO

Pelourinho, het historische centrum van Salvador, staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Deze wijk was voor ons het hoogtepunt van de stad. Pelourinho heeft veel koloniale gebouwen, kerken, kleine straatjes, rijk versierde gevels en prachtige pousada’s (hotels welke zijn ondergebracht in een voormalig klooster of koloniaal pand). Op het centrale plein Largo do Pelourinho werden vroeger opstandige slaven gestraft (Pelourinho betekent ‘schandpaal’). Het grote plein Terreiro de Jesus is verbonden met het Praça da Se, het plein met de grote kathedraal. Aan al deze pleinen vind je oude kerken, fonteinen en pastelkleurige, vervallen panden.  

OLODUM

Overal in Salvador klinkt muziek. Elke dag. Salvador de Bahia wordt niet voor niks het muzikale centrum van Brazilië genoemd! Zelf hebben wij even mogen genieten van een groep scholieren die door de straten dansten en hierbij te gekke muziek maakten. Deze scholieren waren van 'Escola Olodum'. Olodum is de meest beroemde samba groep van Brazilië en ken je misschien wel vanwege de samenwerkingen met Paul Simon en Michael Jackson. Olodum is niet alleen een band, het is ook een culturele organisatie die zich sinds de jaren 80 o.a. inzet voor de rechten van Afro-Brazilianen. 'Casa do Olodum', het hoofdkwartier van de Olodum, is gevestigd in de wijk Pelourinho.

Tipje van Thijs: Het grootste carnaval ter wereld vindt plaats in Salvador de Bahia, dus probeer hier eind februari wat van mee te pikken! Mocht dat niet lukken, geen nood. De Salvadorianen grijpen elke gelegenheid aan om er weer een feestje van te maken en hebben bijvoorbeeld elke dinsdagavond een straatfeest genaamd Gerônimo. Grote kans dus dat je tijdens je verblijf in Salvador wel met je neus in de boter valt. 

 

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon