HET GROOTSTE OPEN LUCHT MUSEUM

R O M E

Hoe luidt het gezegde ook alweer? Eerst Rome zien, dan sterven. Een mooie dubbelzinnige betekenis. Stiekem vinden we wel dat het waar is, tenminste… je moet Rome een keertje bezocht hebben. En dat is logisch, ondanks alle musea en bezienswaardigheden waar je een bezoekje aan kunt brengen. Een wandeltocht door de stad staat gelijk aan een wandeling door één groot open lucht museum.

 

Hoe kun je alles bezoeken?

Eigenlijk kun je in Rome zelf alles praktisch wandelend doen. En dat is ook wel het leukste. Maar het leukste (en heldhaftig) is het wel als je een oude Vespa huurt en door de stad gaat crossen en zo alle mooie dingen bezoekt. Mocht je met de trein komen, dan vind je vlakbij het station deze scooter rental

 

Normaal gesproken zouden we zeggen, omzeil de grote toeristische trekpleisters. Maar in het geval  van Rome adviseren we je toch om dat wel te doen. Omdat we zeker weten dat je genoeg mooie dingen gaat zien in Rome en grote trekpleisters zijn daar een belangrijk onderdeel van. Toch hopen we je ook een beetje te verrassen.  

DE TREVIFONTEIN

Dit moet de meest beroemde fontein ter wereld zijn. Dat durven we wel met zekerheid te zeggen. Wat is er dan leuker om de leukste feitjes over deze fontein met jullie te delen. Scheelt je weer zoeken in boekjes als je bij de ‘Fontana di Trevi’ staat.

 

Wie?

In eerste instantie ontworpen door Bernini. (Dezelfde man die het Sint Pieter plein construeerde) Alleen werd het ontwerp pas in uitvoer gebracht toen de beste man al overleden was. Imposant, 26 meter hoog, 22 meter breed

 

Wat?

Zeegod Oceanus speelt een centrale rol in de fontein en hij zit op een reusachtige schelp. Voor die schelp zie je twee paarden. Een van die paarden steigert en staat symbool voor een ruige zee, de andere is rustig en staat symbool voor een kalme zee. De twee gezichten van de zee.

 

 Bijgeloof

Dat Italianen gek zijn op bijgeloof, dat weten we. Sla dit blogje er nog maar eens op na. Daar heb je al  kunnen lezen hoe het met het bijgeloof van de Trevifontein precies zit. Wat was het ook alweer?

 

Wil je er zeker van zijn dat je ooit terugkeert naar Rome, dan moet je met je rug naar de fontein staan, denken aan Rome en ondertussen een muntje met je rechterhand over je linkerschouder gooien. Een andere gezegde luidt dat als je twee muntjes in de fontein gooit, je in de Eeuwige Stad je ware liefde zult ontmoeten. En 3 muntjes zou moeten leiden tot een huwelijk of een scheiding.

 

Het gooien van de muntjes in de fontein werd bekend dankzij de film ‘Three coins in a fountain’. (Hé die film weer, ook in Tivoli heeft deze film zich afgespeeld). Wist je dat er wel 10.000 kilo aan munten in de fontein worden gegooid. Kun je je voorstellen dat dit dagelijks ongeveer € 3.000 euro is?  De gemeente is overigens eigenaar van dit geld. Zij gebruiken het geld voor onderhoud van de fontein.

Het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. En ook het meest bekende. Logisch, zo gaaf om zo’n groot historisch stuk, dat nog (redelijk) intact is, te kunnen bezoeken.

 

Wie?

Gebouwd door Flavische keizers. De bouw begon in 72 en werd voltooid in 80. Ingewijd door Keizer Titus (zoek je nog leuke inspiratie voor namen? Zijn volledige naam was: Titus Flavius Caesar Vespasianus Augustus). Overigens zorgde zijn opvolger, Domintianus, voor de tweede verdieping op het Colosseum. Het theater heeft een omtrek van 527 meter.

 

Wat?

Het Colosseum was geheel bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd en gefinancierd door de heersende keizer. Bij de opening organiseerde Keizer Titus spelen die 100 dagen duurden. Er waren er naast vele gladiatorengevechten de meest verbazingwekkende schouwspelen te zien gedurende deze 100 dagen. Zo was er een gevecht tussen kraanvogels en een gevecht tussen vier olifanten. Negenduizend tamme en wilde dieren werden afgeslacht. Ook vrouwen traden op als wilde-dierenvechters.

 

Bij normale spelen in het Colosseum werden ’s morgens wilde-dierengevechten gehouden waarbij bestiarii (wilde-dierenvechters) vochten met allerlei wilde dieren. De arena werd op passende wijze ingericht met rotspartijen, struiken, e.d. Tussen de middag was er voor geïnteresseerden een pauzeprogramma waarin veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren werden gegooid. Het middagprogramma met de gladiatorenshows vormde het hoogtepunt. En dat is ook hetgeen waar het Colosseum het meest bekend om staat.

COLOSSEUM

FORUM ROMANUM

Voor het echte gevoel, ok met een beetje fantasie natuurlijk, kun je hier voelen hoe het echt was in dit centrum van Rome. In de oudheid en de gloriedagen van het romeinse rijk was dit zowel het politieke, juridische, religieuze als commerciële centrum van de stad.

Je vindt hier met name ruïnes en soms hier en daar wat gave delen van de stad die intact zijn. Wil je een iets minder toeristische ervaring, dan kun je ook naar Palatijn.  Ook dit is een archeologisch park, wat je vanuit het Forum Romanum kunt bereiken.

VATICAANSTAD

Zoals algemeen bekend is, is Vaticaanstad een klein staatje in Rome. De paus staat aan het hoofd van deze kleinste staat van de wereld.

 

Welke bezienswaardigheden je hier onder andere kunt vinden?

  • Sint-Pieter basiliek (Die grote koepelkerk)

  • Sint-Pietersplein (Het plein wat altijd helemaal vol staat als de Paus iedereen bedankt voor “die Blumen” met Pasen)

  • De Sixtijnse kapel (Weet je wel, waar de bekende plafondschildering is met God die Adam het leven schenkt door elkaars vinger aan te raken)

  • De Vaticaanse tuinen (Nemen meer dan de helft van Vaticaanstad in beslag, dus behoorlijk wat te zien!)

 

Grappig feitje:  In het Vaticaan wonen ongeveer 1.000 mensen. Geestelijken zoals priesters en zusters en de beroemde Zwitserse Garde wonen hier permanent. Uiteraard werken er nog zeker een veelvoud daarvan in het Vaticaan, maar die wonen niet binnen deze staat.

ENGELENBRUG - PONTE SANT'ANGELO

Deze Engelenbrug die aan weerskanten vol met grote, geweldige beelden van engelen staat is echt zo mooi om overheen te wandelen. De brug is in 134 gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus om een verbinding vanaf de stad naar zijn mausoleum te hebben. Het mausoleum wordt tegenwoordig de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) genoemd.

Waarom dit de Engelenburcht heet komt door een legende. Er was een tijd dat er een pestepidemie heerste in Rome. Paus Gregorios smeekte God op de plek waar de burcht nu staat om een einde te maken aan de epidemie. Volgens de legende verscheen Aartsengel Michaël en die gaf gehoor aan zijn smeekbede, omdat na deze verschijning een einde van de epidemie zou zijn geweest.

Op de burcht staat ook een bronzen beeld van aartsengel Michaël ter nagedachtenis hiervan.

Engel met boodschap op de Engelenbrug, Ponte Sant'Angelo Rome
Aartsengel Michaël bovenop de Engelenburcht, Castel Sant'Angelo
Engel met een kruis op de Engelenbrug, Ponte Sant'Angelo Rome
Engel met speer op de Engelenbrug, Ponte Sant'Angelo Rome
Engel met staaf op de Engelenbrug, Ponte Sant'Angelo Rome

LA BOCCA DELLA VERITA

Tja, weer een bijgeloof dingetje :). Deze kun je ook hier vinden. La bocca della verita betekent, letterlijk vertaald, de mond der waarheid. Mocht je dan toch de liefde van je leven tegenkomen in Rome nadat je 2 muntjes in de Trevi Fontein gegooid hebt, dan kun je hier checken of je geliefde wel oprecht is. Dit is een eeuwenoude leugendetector.  De legende vertelt dat wanneer je je hand in de mond van dit beeld in de muur steekt en een leugen uitspreekt, je hand afgebeten zal worden.  Je kunt deze bezienswaardigheid vinden bij de kerk Santa Maria in Cosmedin

SPAANSE TRAPPEN

Die overigens in het Italiaans Scalinata della Trinità dei Monti heten. De trappen kun je vinden op Piazza di Spagna. Onderaan de trappen kun je de bekende fontein ‘Fontana della Barcaccia’ vinden. Letterlijk vertaald is dit de fontein van de lelijke boot. :)

Misschien ken je de fontein wel uit de nieuwsbeelden van de Nederlandse Feyenoord hooligans die in 2015 behoorlijk wat vernielingen hebben aangericht. (geschat op 8 miljoen euro!)

Bovenaan de trappen zijn een aantal leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, en een mooi uitzicht op de trappen en het plein hebt. Vanuit de Spaanse trappen loop je zo de duurste winkelstraat in van Rome. Altijd leuk om even te kijken, of te winkelen als je budget dat toelaat!

 

Challenge: Lukt het jou om een foto te maken op de Spaanse trappen zonder andere mensen om je heen?

PANTHEON

Ooit gebouwd als tempel, maar het is nu ingebruik als kerk die gewijd is aan de Heilige Maagd Maria. Betekenins van Pantheon is ook; gewijd aan alle Goden. Prachtig om te zien het is een van de best bewaarde gebouwen uit de oudheid van Rome en dat is wel heel gaaf om te zien. Er liggen vele belangrijke figuren uit de Romeinse oudheid begraven. Uniek door zijn mooie koepel, en gat in het plafond.

 

Tipje van Thijs: Wat extra gaaf is en echt een aanrader als je rond Pinksteren in Rome bent om hierheen te gaan om een van de mooiste rituelen bij te wonen. Door het oculus (zo heet het gat in de koepel) worden rozenblaadjes gegooid die prachtig naar beneden dwarrelen. Het is een magisch gezicht! Wauw!

 De rozenblaadjes staan voor de vurige tongen die de Heilige geest met Pinksteren op Maria liet neerdalen. Hou er rekening mee dat de mis op een bepaald tijdstip begint, en wil je hier bij zijn? Zorg dat je heel vroeg vertrekt en binnen bent.

MONUMENT VICTOR EMANUEL II

Op loopafstand van het Colosseum vind je dit monument. Het staat in Italië bekend als ‘Altare della Patria’ wat letterlijk vertaald betekend: Altaar van het Vaderland. Dat is wat je hier ook kunt vinden, het is een museum die gewijd is aan de eenwording van het vaderland, Italië in dit geval.

 

Het prachtige witte gebouw, dat geheel uit wit marmer bestaat, staat vol met symboliek naar Italië. Bovenop het gebouw zie je twee standbeelden staan, zowel rechts als links. Dit is godin Victoria die op een vierspan rijdt. Links staat het standbeeld ter ere van de eenheid (Unità), rechts staat het beeld ter ere van de vrijheid (Libertà). Links en rechts van het monument staan fonteinen. Symbool voor de Adriatische zee is de linker fontein gebouwd. En aan de rechterkant staat deze fontein symbool voor de Tyrreense zee.

 

Grappig genoeg zijn de Romeinen zelf tegenwoordig niet heel blij met dit monument. Ze noemen het gekscherend de bruidstaart of typemachine. Maar wij vinden dat het een bezoekje waard is, al is het vanwege de symboliek.

Monument Vittorio Emanuele 2 Rome

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon