ROADTRIP DOOR

I J S L A N D

Om IJsland en vooral de prachtige natuur daar zo goed mogelijk te kunnen ervaren, is het aan te raden een roadtrip te maken over een deel van het eiland. De Golden Circle is een bekende route, welke je langs veel prachtige highlights brengt. Wij waren hier 5 dagen en hebben deze route iets uitgebreid.

Travel, reistips, travelblog, stedentrips, vakantietips

REYKJAVIK

Het startpunt van deze route ligt in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. IJsland telt ongeveer 350.000 inwoners, waarvan er zo’n 125.000 in Reykjavik wonen. Reykjavik is een leuke, jonge stad waar je je prima een dag kunt vermaken. Hier kun je shoppen voor een typisch IJslandse trui, slenteren door de oude haven, het opvallende congres- en concertcentrum Harpa bezoeken en lekker eten in een van de vele hippe tentjes. Wat in ieder geval op je to-to-lijst moet staan wanneer je in Reykjavik bent, is het bezoeken van de Hallgrímskirkja. Deze kerk heeft een opvallende stijl en doet een beetje industrieel aan. Bezoek de kerk bij zonsopgang, de opkomende zon geeft de kerk een sprookjesachtige gloed en ziet er dan nog magischer uit. De kerk is 76 meter hoog en van bovenaf heb je een geweldig uitzicht over Reykjavik, de zee en omliggende bergen.

Tipje van Thijs: Wij bezochten deze kerk op een ochtend en hebben hiervoor eerst een ontbijtje genuttigd bij Café Loki. Dit restaurantje ziet er op het eerste gezicht misschien niet erg aantrekkelijk uit, maar de eigenaar is superaardig, kan je veel tips geven en het eten is er heerlijk! En niet geheel onbelangrijk, onder het genot van je cappuccino kijk je door het grote raam uit op de Hallgrímskirkja en de opkomende zon die de kerk langzaam in het licht zet.

ON THE ROAD!

Vanaf Reykjavik rijdt je over weg nr. 1 richting het noorden, waar je al snel in the middle of nowhere bent. Wij waren hier in januari en waren omringd door besneeuwd landschap. Onderweg blijf je stoppen om foto’s te maken, achter elke bocht ligt weer een nieuw landschap en door de lage stand van de zon heb je de hele dag prachtig licht om foto’s te maken.

ÞINGVELLIR NATIONAL PARK

De eerste stop die je aandoet is þingvellir. Dit Nationale Park is voor IJslanders de belangrijkste plek van het land en een niet te missen spot tijdens je reis door IJsland. In dit gebied, welke een plekje heeft veroverd op de Unesco Werelderfgoedlijst, hebben alle belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van IJsland plaatsgevonden. In 930 werd hier de onafhankelijkheid uitgeroepen en ook de stichting van de Republiek IJsland in 1944 vond hier plaats. Het is een prachtig gebied waar je de historie echt kunt voelen. In het park kun je diverse mooie wandelingen maken.

Tipje van Thijs: Geologisch gezien is dit ook een bijzondere plek, want hier schuiven de Euraziatische en de Amerikaanse continentale platen uit elkaar. In de kloof Sifra kun je tussen beide continentale platen duiken, waarbij je je dus echt letterlijk tussen 2 werelddelen bevindt. Hoe gaaf is dat!

GEYSIR

De route gaat verder langs diverse lavavelden, bosrijke gebieden en hete bronnen, en brengt je dan bij het geothermische gebied met de Stóri Geysir. Oftewel, Grote Geiser. Langs diverse kleine, kolkende bronnen kom je uit bij Strokkur, de geiser welke om de paar minuten metershoog water spuwt, soms tot wel 20 m hoog.

GULLFOSS WATERVAL

Een klein stukje noordelijker vind je een van de mooiste watervallen van IJsland; Gullfoss. Deze waterval is ontzettend breed en bevindt zich in de kloof Hvítárgljúfur. Ja, probeer dat nog meer een keer hardop uit te spreken.  Je kunt vanaf een hoog punt over de waterval uitkijken en daar waren wij echt wel even stil van. Wat een natuurgeweld en wat ontzettend mooi! En koud!! In de winter is de wind hier echt snijdend koud. Je kunt de waterval van verschillende hoogten bewonderen en probeer hier dan ook, als het niet te koud is, lekker je tijd voor te nemen.

Tipje van Thijs: Wij overnachtten hier in een te gek appartement, welke gebouwd is in een oude paardenstal. Deze oude paardenstal ligt aan de voet van een berg en vanuit je kamer kijk je uit op de zee, heel erg bijzonder! De eigenaar is super behulpzaam en je voelt je meteen erg welkom. En de zelfgebakken cake van de eigenaresse kun je gewoon niet laten liggen.

SKÓGAFOSS WATERVAL

De volgende ochtend vervolgt de route zich naar het oosten. De waterval Skógafoss is ook weer een bezoekje waard. Je kunt hier de trap omhoog lopen naar een platform, waar je een mooi uitzicht hebt op de kust en het neerstortende water. Er moet dan alleen geen sneeuw en ijs liggen, want dit maakt die klim wat gevaarlijk… Wij moesten dit dus helaas overslaan.

ZWARTE STRANDEN

De route vervolgt zich langs de kust, waar je de weg bij afslag 215 verlaat en verder naar de kust rijdt. Hier, bij Dyrhólaós, vind je een van de mooiste stranden van IJsland. De stranden zijn hier zwart en zijn omringt door hoge kliffen en rotsen. In zee staan hier de drie Reynisdrangar-rotsen, die ons even deden denken aan de 12 Apostelen die wij in Australië gezien hebben.

JÖKULSÁRLÓN

Het laatste stukje van deze route voert je verder langs de zuidkust van IJsland. De route is prachtig en leidt je uiteindelijk tot het verste punt van deze roadtrip, Jökulsárlón. Dit gletsjermeer ligt aan de rand van een gletsjer en het meer is gevuld met ijsbergen in de kleuren blauw, wit en zwart. De bergen zijn continu in beweging en het meer ziet er elke dag anders uit. Bij ons was het meer deels bevroren en op het ijs lagen honderden zeehonden lekker te slapen. Wanneer je het meer aan het einde van de dag (of eigenlijk middag) bezoekt, dan geeft de ondergaande zon het meer en de bergen een prachtige gloed.

Aan de andere kant van het meer vind je een zwart strand welke vol ligt met grote ijsblokken. Zeker even een kijkje nemen! Ook leuk om hier te doen is een beetje creatief zijn met het licht van je telefoon. Hierdoor lijken de ijsblokken ineens op grote edelstenen...

Tipje van Thijs: Wij sliepen hier in het Fosshotel. Een prachtig hotel, gelegen aan de voet van de bergen en met uitzicht op zee. Naast het verfijnde restaurant is het ook fijn is dat ze hier een ‘Aurora wake-up call’ hebben. Wanneer ’s nachts het noorderlicht tevoorschijn komt (dat geluk hadden wij niet), dan bellen ze je wakker. Weet je zeker dat je deze niet mist! Oh en mis hier vooral ook niet de IJslandse yoghurt Skyr, die is hier echt te lekker!

Op de laatste dag van deze route zit je wat langer in de auto, want de route brengt je namelijk van Jökulsárlón naar The Blue Lagoon, in het westen van IJsland. De weg verveelt echter geen moment, want de omgeving verandert continu. Achter elke bocht ligt weer een mooiere berg dan de bocht ervoor en je blijft verrast worden door ruige lavavelden, mooie kliffen en veldjes met typisch IJslandse paarden.

BLUE LAGOON

Een perfecte afsluiter van je roadtrip door IJsland is een paar uurtjes dompelen in Bláa Lónið. Wellicht wat makkelijker uit te spreken als de Blue Lagoon. Deze lagune is wereldberoemd en ligt ca 50 km ten zuiden van Reykjavik. De kunstmatig aangelegde lagune bevindt zich tussen lavavelden en de route erheen is erg mooi. De kleur van het water van de Blue Lagoon varieert van turquoise tot diepblauw en dankt zijn kleur aan diverse mineralen en algen. Deze schijnen een geneeskrachtige werking op huidklachten te hebben. Na een uur dobberen in de Blue Lagoon voel je je weer als herboren! Een betere afsluiter van je roadtrip door IJsland is er niet!