DORPJES EN STEDEN
P U G L I A

Bezoek je binnenkort Puglia in de hak van de laars in Italië? Wij hebben een aantal prachtige dorpjes en steden voor je verzameld. De ene nog mooier en pittoresker dan de ander. Geniet!

 

 

ALBEROBELLO

Sommige dingen moet je doen, ook al weet je dat het er heel toeristisch is. Het is soms onmogelijk om dingen over te slaan als je in een streek of gebied bent enkel omdat het toeristisch is. Je moet ze gewoon afvinken. Daar is Alberobello ook een voorbeeld van. Er werd ons zelfs afgeraden om erheen te gaan vanwege het toerisme. Maar wij zijn koppig, en hebben dat advies in de wind geslagen. We zijn er stiekem wel blij om geweest. Het was eeuwig zonde geweest als we dit overgeslagen hadden.

 

Het viel bij ons reuze mee omdat we niet in het hoogseizoen waren. Het was wel wat drukker omdat een paar dagen eerder de Giro D’Italia 2017 hier doorheen is gegaan. Het dorpje had vele roze bloemen neergezet en overal hingen roze vlaggetjes. Dat roze stak prachtig af tegen de witte huisjes met grijze daken. Heel leuk!

 

DE reden waarom je Alberobello moet bezoeken is vanwege de Trulli. Deze kabouterachtige Laaf huisjes staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De trullo stamt uit het jaar 1500. Er wordt gezegd dat de daken van de Trulli zonder cement gebouwd werden omdat ze dan sneller afgebroken konden worden. In die tijd betaalde je voor een onafgebouwd huis geen belasting in Italië. :) Slim bedacht toch? 

 

Op sommige Trulli zie je verschillende tekens geschilderd en je ziet verschillende symbolen als puntje van het dak. Wat dit precies betekent? Gek genoeg  weet niemand echt waar dit vandaan komt. Er wordt aangenomen dat ze erop geschilderd werden om het kwaad buiten te houden.

 

Tipje van Thijs:

Vind je het in Alberobello toch te druk? In de plaatsjes eromheen kun je ze ook voldoende vinden. Probeer dan Locorotondo, Martina Franca, Cisternino en Ostuni. Maar, het zijn er nooit zoveel bij elkaar als Alberobello

 

Nog een tipje van Thijs:

Wij hebben de auto neergezet op een parkeerplaats dat tevens ook een camperplaats is. (Handig als je hier met de camper bent!) Het ligt echt maar 100 meter vanaf het begin van het idyllische dorpje.  Adres: Via Cadore.

 

 

 

BRINDISI

In het zuiden van Puglia aan de Adriatische zee, vind je deze stad. Vroeger vooral een belangrijke haven voor schepen van en naar Griekenland. Maar buiten de mooie haven heeft deze stad nog meer leuke dingen te bieden.

Zo is de boulevard van Brindisi een van de leukste plekken om rond te lopen. Van kleine zeilbootjes tot grote prachtige jachten, je kunt ze hier allemaal zien. Het allerleukste om te doen is genieten van de opgedofte Italianen die over de boulevard flaneren. Het blijft gaaf om te zien dat de Italianen zich van hun mooiste kant laten zien tijdens een wandeling over de boulevard. Bestel een lekker ijsje bij Bar Betty en ga op het terras zitten om van het uitzicht op de wandelende Italianen te genieten.

 

Vanaf de boulevard kun je het Monument voor Zeevaarders (Il momumento del Marinaio) zien. Je kunt met een kleine veerboot vanaf Viale Regina Marguerita voor een klein prijsje (€1,50) naar het monument varen. De namen van zeelieden die omgekomen zijn tijdens WO I en WO II staan hier op de muren. Je kunt het monument beklimmen (geen zorgen, er is ook een lift) en dat is vooral rond zonsondergang heel mooi. Prachtig uitzicht!

 

Al wandelend over de boulevard kom je langs ‘Le Due Colonne’. Deze 2 zuilen staan symbool voor Brindisi. Het schijnt dat deze twee zuilen het einde van de via Appia was, een weg die direct vanuit Rome kwam. Voor deze zuilen staat een hoge trap. Er worden op de boulevard wel eens concerten gegeven, en dan dient deze trap als tribune.

 

Wat we je nog zeker mee willen geven over Brindisi is Piazza del Mercato. Op dit plein bevindt zich in de ochtend een groentemarkt waar je heerlijke lokale groenten kunt kopen. Het leuke van deze markt is dat hij ’s avonds transformeert tot een gezellig plein met verschillende terrassen buiten van de restaurantjes die aan dit plein grenzen.

 

 

 

OSTUNI

Als iemand het in deze regio over ‘La Cittá bianca’  heeft, dan hebben ze het over Ostuni. Het betekend de Witte Stad. Dit prachtige dorpje doet denken aan Santorini in Griekenland met al zijn witte huisjes.  Als je aan komt rijden valt het al van ver op. Dat kan ook niet anders met alle wit gekalkte huisjes. Loop, verdwaal en geniet van de kronkelende smalle straatjes en trappen. We weten zeker dat je het liefst wil verdwalen in dit dorpje. In al die steegjes vind je barretjes en restaurants met geweldige uitzichten of fantastische sferen. Zorg voor voldoende ruimte in je geheugen van je telefoon of camera want je zult hier op elke hoek een foto willen schieten!

 

Tipje van Thijs: Wil je ’s avonds in dit dorpje eten, de restaurants gaan pas vanaf half 8/8 uur open. Wij waren er wat eerder en wilden al een hapje eten. Na wat zoekwerk zijn we bij Osteria Don Chisciotte terecht gekomen. Als we een keer een tipje mogen geven wat NIET te doen. Dan is het dit restaurant. De slecthste pizza eet je hier,  dit is ontzettend tegen gevallen.

 

 

 

POLIGNANO A MARE

“Volare….ohhoooo…Cantare…ohoohooooo. Nel blu dipinto di blu…” Dat liedje kent iedereen wel. De zanger van dit bekende liedje, Domenico Modugno,  is hier geboren.

Als het al mogelijk is om verliefd te worden op een dorpje, dan zijn wij dat geworden op Polignano al Mare. Wat een prachtig en pittoresk dorpje. De verschillende smalle straatjes monden soms onverwachts uit op balkons die je een adembenemend uitzicht over de zee geven en een duidelijk zicht op de op rotsen gebouwde stad. Laat de foto’s die we genomen hebben voor zichzelf spreken.

 

Tipje van Thijs: Ristorante Grotta Palazzese! Daar lees je verder meer over in dit blog.

 

 

 

GALLIPOLI

Dit oude havenstadje dankt zijn naam aan de Grieken die het Kalé Pólis noemden. De betekenis? Mooie stad. :)  In deze mooie stad draait het om de visserij. Dat is niet zo gek als je weet dat  het oude centrum van Gallipoli geheel omringd wordt door zee. Als je met de auto gaat kun je prima parkeren aan de haven. Vanaf hier loop je over de enige brug die je naar de oude stad leidt. Voordat je een rondje door dit kleine stadje loopt kom je eerst langs de vismarkt. Iedereen stalt hier zijn verse vangst uit en je kunt er superverse vis kopen of direct eten bij een van de restaurantjes op de vismarkt.

 

Verder kun je je hier eindeloos verliezen in de pittoreske straatjes. Het is een aanrader om hier ergens te lunchen of te eten en te genieten van de verse visgerechten.

 

 

 

LECCE

Lecce was ook een heerlijke stad om doorheen te wandelen. Wat ons vooral opviel is dat veel mensen zich hier lekker op de fiets door de stad voortbewegen. In Nederland zijn we niets anders gewend, maar in een stadje in Zuid Italië is dat toch wel bijzonder!

 

Er zijn verschillende bezienswaardigheden die je gewoon al lopend vanzelf tegenkomt. Met als hoogtepunt het amfitheater midden in de stad. Je hoeft geen route uit te stippelen. Gewoon lekker lopen op de bonnefooi en dan kom je vanzelf op de mooiste plekjes en straatjes.

 

Loop langs het koffiebarretje “00 Doppiozero” en bestel hier “Un caffè Leccese”. Dit is een hele lekkere koude koffie, perfect voor een warme middag. Het bestaat uit espresso, ijs en amandelsiroop. Hmmm we krijgen er weer trek in!

 

In Lecce stikt het van de wijnbarretjes. De meeste van dit soort plekken verzorgen ook kleine hapjes bij de wijn. In steegjes zie je mensen gezellig buiten op stoeltjes, kussens of traptreden. Wij zijn terecht gekomen bij Mama Elvira Enoteca. Een kleine wijnbar met hele lekkere kleine hapjes. 1 hapje per persoon tijdens lunch is prima qua hoeveelheid, kom je hier in de avond en wil je lekker lang tafelen dan kun is het misschien juist lekker om de hele tafel vol te laten zetten.

 

 

 

MESAGNE

Omdat het restaurant van de masseria nog gesloten was toen wij er waren zijn wij veel in het dorpje Mesagne geweest om te eten. Dat kon gelukkig erg goed in dit kleine middeleeuwse dorpje. Naast heerlijke restaurants kun je ook genieten van de oude karakteristieke bezienswaardigheden zoals het kasteel van Mesagne.


Tipje van Thijs: Ga op zondagavond naar Mesagne. Loop een rondje over de piazza en waan je even in het Italiaanse gezinsleven. Er lopen bijna alleen maar locals rond. Heel veel gezinnen met kinderen die tot laat op de piazza aan spelen zijn. Het was zo leuk om hier rond te lopen.  

Restaurants in Mesagne

  • La Forchetta

Leuk, klein en knus restaurantje met authentieke Salinese/Pugliese keuken. In het hoogseizoen is het verstandig om te reserveren. Wij waren er buiten het hoogseizoen en de tent liep aardig vol.

 

Raadpleeg Google Translate, want ze hebben alleen een Italiaans Menu. Of maak hier gebruik van :)

Tipje van Thijs: Neem de orechiette met rapa en acchiuge. (crème van raapstelen en ansjovis, klinkt misschien niet zo lekker, maar dat is het wel) Typisch streekgerecht. Echt heel lekker!

 

  • Il Vicotello

Dit tevens kleine en knusse restaurantje werd ons aanbevolen door de eigenaar van de masseria. En we weten waarom! We zoeken normaal gesproken veel afwisseling in restaurants. Maar hier 2 keer teruggekomen. hele lekkere streekgerechten en supervriendelijk personeel.  Vraag in dit restaurant ook wat ze buiten de kaart om hebben. Toen wij dat deden werden we verrast met een heerlijke pasta met kreeft.

  • Lu Stilli

Toen wij hier langs liepen dachten we dat deze tent alleen maar pizza’s serveerde en aangezien we die dag ervoor ons ook al tegoed hebben gedaan aan een pizza (die tegenviel, maar daarover later meer) hadden we daar niet zo’n zin in. Toch won onze nieuwsgierigheid het en zijn we naar binnen gegaan om te vragen of ze ook andere dingen serveerden dan alleen pizza’s. Al snel liet de eigenaar een grote tafel zien vol met zelfgemaakte zongedroogde tomaten, heerlijke gegrilde groenten en de lekkerste olijven. Het zag eruit alsof mijn moeder het gemaakt had, dus dan ben ik snel overtuigd.

De ontzettend lieve eigenaars van dit restaurant kwamen zelf al snel met suggesties voor het diner en we gingen hier helemaal in mee. Alles wat ze ons gaven was fantastisch. Bij binnenkomst werd de tafel vol gezet met allerlei lekkernijen.

Leuke bijkomstigheid is dat deze mensen hun eigen gemaakte wijn serveren!

Tipje van Thijs: vraag aan de kok om je te verrassen. Dat is echt superleuk!

  • Da Leone

Qua inrichting zou je dit restaurant eerder in Amsterdam verwachten dan in een klein dorpje in het zuiden van Italië. Het is heel duidelijk dat de eigenaar ( jonge hippe gast) zijn inspiratie uit het meer hippe noorden van Italië of zelfs uit andere landen heeft gehaald. Wij vonden het helemaal leuk!

 

Tipje van Thijs: Neem hier de antipasto mare & terra. (Combinatie van verschillende hapjes uit de zee (mare) en van het land (terra) Mocht die niet op de ‘kaart’ (een houten schoolbord  waar het menu op staat) staan, dan weet ik zeker dat ze het voor je maken als je er naar vraagt.

In Nederland weten we allemaal waar we het over hebben als we het over een restaurant hebben. Echter in Italië zijn er best veel verschillende namen. Trattoria, Osteria of Ristorante? Wat is nu precies het verschil? Check dit blog om daar eindelijk achter te komen!

 

 

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon