P O T O S Í

Bolivia heeft veel activiteiten voor de dare devils onder ons. Zo schreven we al een blog over Mountainbiken op de Death Road en IJsklimmen. Maar er is nog een spannende en ook wel een beetje creepy activiteit; afzakken tot in de verre dieptes van de Potosi mijnen. Acht miljoen slaven zijn naar verluidt omgekomen tijdens het werken in de mijn tijdens het koloniale tijdperk, waardoor de Cerro Rico ook wel “De berg die mensen eet” genoemd wordt.

Potosi | Ooit was deze stad, op ruim 4000 meter hoogte, het hart van de zilverwinning. Dat kan ook niet anders, omdat de stad aan de Cerro Rico ligt, de beroemde zilvermijn. Cerro Rico werd vroeger ook wel ‘Rich Hill’ genoemd. Een logische naam als je bedenkt dat er in de hoogtijdagen meer dan 2 miljard gram zilver werd gewonnen en er behoorlijk wat geld verdiend werd. Net als vroeger bestaat het merendeel van tegenwoordige inwoners van deze stad uit mijnwerkers. 

De mijnen bezoeken

Je kunt de mijnen (die overigens nog steeds operationeel zijn) onder begeleiding bezoeken, tegen betaling. Koala Bolivia is een van de aanbieders van deze tours.Mocht je een beetje claustrofobisch zijn aangelegd, dan zouden we de tour niet aanraden. Houdt je van een uitdaging? Dan is dit zeker een aanrader!

 

Tijdens zo’n tour wordt je eerst in een mijnwerkers outfit gehesen. Compleet met laarzen en een helm! Voordat je daadwerkelijk de mijnen ingaat ga je eerst langs een lokale markt. Op deze markt kopen de mijnwerkers van alles (gereedschap, lantaarns en dynamiet bijvoorbeeld) om hun werk te kunnen doen. 

 

Tipje van Thijs: Het is een gewoonte om wat inkopen te doen voor de mijnwerkers. Frisdrank of cocabladeren kunnen ze erg waarderen en het helpt ze om het zware werk beter vol te houden.

 

Wanneer je de mijnen ingaat zak je wel tot zo’n 22 meter diep de Cerro Rico in. Tijdens de tour krijg je een goed idee van het leven van een mijnwerker. Hoe ongezond het bijvoorbeeld is om dag in dag uit te werken in de mijnen. Heel warm, zeer krap, vochtig en ontzettend stoffig. Hoewel de veiligheidsnormen aanzienlijk zijn verbeterd door de jaren heen, is Cerro Rico nog steeds een schrikbarend gevaarlijke plek om te werken. De mijn is bijna leeg, wat betekent dat er een groot instortingsgevaar in de tunnel is. Er wordt gezegd dat de mijnen maandelijks aan 14 mensen het leven kost.  En als dat al niet erg genoeg is, veel van de arbeiders lijden aan silicose (Stoflong), een ademhalingsziekte die wordt veroorzaakt door het inademen van giftige stofdeeltjes. De gemiddelde levensverwachting van degenen die in de mijnen werken, is maar 40 jaar.

El Tio

Om zichzelf te beschermen voor de gevaren, begonnen de mijnwerkers al in de koloniale tijd de duivel te aanbidden. Deze duivel wordt El Tio genoemd en heeft dezelfde geitachtige kenmerken die je vast wel eens van de duivel hebt gezien.

Dagelijks brengen mijnwerkers offers aan El Tio om hem gunstig gezind te houden. Offers als sigaretten, cocabladeren en drank bijvoorbeeld, in ruil voor bescherming op deze donkere en gevaarlijke werkplek. De mijnwerkers geloven er heilig in dat als dit verwaarloosd wordt, El Tio boos wordt en zijn woede ontketent over de arbeiders.

 

Nieuwsgierig geworden? Tijdens de tour breng je ook een bezoek aan dit beeld.

Fotocredit: fleetheratrace.wordpress.coml

Een van de andere trekpleisters in Potosì is heel gewelddadig en aanlokkelijk tegelijk. Je kunt namelijk stukken berg opblazen met echt dynamiet. Het enige dat je hiervoor moet doen is een staaf dynamiet kopen. Dit verkopen ze praktisch op elke hoek van de straat. Door een gids laat je je de bergen in brengen. Het enige dat je hoeft te doen is de perfecte rots uit te zoeken, de lont aansteken, heel veel meters maken (RUN!!) en wachten op de explosie. 

 

Wist je dat er trouwens een documentaire is gemaakt over twee broers die in de mijnen van Potosi gewerkt hebben. “The Devils Miner” Het is een oudere documentaire uit 2005, maar gaaf om nog meer te weten te komen over het zware leven in de mijnen.

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon