M E L B O U R N E
op een klein budget

De meeste mensen die naar Australië gaan komen waarschijnlijk aan in Sydney. Wat onze reis en route betreft was Sydney echter geen handige plaats om te starten, vandaar dat wij ervoor gekozen hebben onze reis door Australië te beginnen in Melbourne.

Travel, reistips, travelblog, stedentrips, vakantietips

MELBOURNE

Melbourne ligt in de zuidelijke staat Victoria. De stad telt zo’n 5 miljoen inwoners, maar omdat de stad zo groot is voelt het niet druk. Het centrum is zelfs relatief klein en alles is in principe op loopafstand te doen. Niet met 2 kleine kinderen, maar daarom is het ook zo handig dat Melbourne een geweldig openbaar vervoer heeft. De verschillende reisboekjes kunnen je genoeg vertellen over de verschillende must-see's en must-do's in de stad, wij gooien het hieronder even over een andere boeg.

 

GRATISSS

Als je 3 maanden op reis bent is het natuurlijk de kunst om zo weinig mogelijk geld uit te geven om zo zoveel mogelijk te kunnen zien en doen. Australië is een duur land en Melbourne zeker een dure stad, maar wij hebben wat tips om hier veel gave dingen te zien en doen met een klein budget.

City Circle Tram

Maak gebruik van de City Circle Tram. Deze ouderwetse tram is gratis en rijdt langs enkele bezienswaardigheden in de stad. Handig, want al rijdend wordt er ook informatie gegeven over deze bezienswaardigheden. Je kunt op verschillende plekken op- en afstappen.

Federation Square

Breng een bezoekje aan het Federation Square. Dit is hèt grote plein in het centrum van de stad. Hier komen mensen samen om af te spreken, iets te vieren of te protesteren. Het is hier heerlijk zitten, even mensen kijken, St Paul's Cathedral aanschouwen of het prachtige station van Flinders Street Station bewonderen.

Hosier Lane

Van Fed Square, zoals het plein ook wel genoemd wordt, loop je zo Hosier Lane in, misschien wel het meest fotogenieke straatje van Melbourne. Dit straatje staat bekend om haar graffiti, kunstige bouwwerkjes en prachtige posters. 

Botanische tuinen

Even de hectiek van de stad ontvluchten doe je hierna In de Botanische Tuinen. Dit gigantische park heeft ontzettend veel mooie bomen en planten en is een fijn rustmomentje. Je kunt hierna meteen doorlopen naar de Shrine of Remembrance. Dit bouwwerk is opgemaakt ter herdenking aan de vele Australiërs die zijn omgekomen tijdens de 1e en 2e Wereldoorlog. 

Queen Victoria Market

Zin om goedkoop te shoppen? In het noorden van het centrum vind je de Queen Victoria Market. Deze openlucht markt telt zo’n 600 kraampjes. Hier vind je vooral verse vis, groenten en fruit, maar ook Poolse worstjes, Griekse dippers en Italiaanse truffelolie. Het overdekte gedeelte van de markt heeft geweldige art deco-versieringen, dus vergeet niet hier ook een kijkje te nemen.

St. Kilda festival

Melbourne stikt van de festivals. Een van de leukste en toevallig ook een van de weinige festivals waar je geen kaartje voor hoeft te kopen vond plaats toen wij er waren; het St. Kilda Festival. Dit jaarlijkse festival vindt in februari plaats in een van de leukste wijken van Melbourne: St. Kilda. Het festival vind plaats op verschillende plekken in de wijk en hier kun je genieten van te gekke optredens, zowel zomaar ergens op straat als op een groot podium op het strand. Je vindt hier ook diverse stalletjes met lekker eten (poffertjes :) ) en er is ook een kids area waar van alles te doen is. 

St. Kilda

Ook zonder festival moet je St. Kilda echt even bezoeken. Dit wijkje ligt aan zee en er hangt een fijne, relaxte sfeer. Het strand heeft een boulevard met houten vlonders, waar een paar leuke eettentjes aan zitten. De lekkerste fish & chips (met verrukkelijke salade van mint/komkommer!) hebben wij gegeten bij Paper Fish. Budget besparen doe je door een portie te delen, je krijgt namelijk erg veel :) Het is ook leuk om even de pier van St. Kilda op te lopen. Aan het einde van de middag/begin van de avond komen hier de pinguïns aan land, leuk om even mee te maken! 

Collingwood Children's Farm

Voor mensen die net als wij Melbourne bezoeken met kleine ontdekkingsreizigers hebben we nog een leuke tip. Iets buiten het centrum vonden wij namelijk de ‘Collingwood Children’s Farm’. Deze boerderij ligt in een soort dal, omgeven door heuvels en bomen en hier vind je koeien, schapen, paarden en varkens. Een paar keer per dag kunnen kinderen hier helpen koeien melken en cavia’s knuffelen. Elke 2e zaterdag van de maand is hier een Farmers Market. Op het grote veld bij de boerderij staan dan diverse stallen en kraampjes met streekproducten, versgebakken bagels, biologisch fruit, verse sappen en live muziek. Deze Farmers Markets vind je overigens in veel steden in Australië. 

Abbotsford Convent

Als je dan toch in Collingwood bent, loop ook even langs bij het Abbotsford Convent, wat hier om de hoek ligt. Hier kun je lekker relaxen in het park, wat eten bij het biologische eetcafé, de exposities bekijken of meedoen met een workshop. Ook organiseren ze kleinschalige festivals met muziek, food trucks en diverse marktkraampjes. Het hippie-gehalte is hier hoog, het park lag toen wij er waren vol mensen die zich uitsloofden met ringen, vreemde objecten en hun (zelfgemaakte?) dwarsfluit. Ach ja, ieder zijn ding.

Tipje van Thijs: Melbourne doorcrossen kostbaar? Valt mee. Melbourne een geweldig openbaar vervoer en met een Myki kaart kun je voor enkele dollars per dag onbeperkt reizen binnen de stad. De binnenring van het centrum is zelfs gratis. De Myki kaart is overigens niet overal verkrijgbaar. Je kunt de kaart kopen bij aankomst op het vliegveld of bij het Southern Cross Station in het centrum. Goed om even rekening mee te houden.

In de omgeving van Melbourne zijn er heel veel te gekke trips te ondernemen. Zo kun je een paar dagen touren over de Great Ocean Road of de groene heuvels van het nationaal park de Dandenongs intrekken. Hierover later meer...

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon