2 WEKEN RONDREIZEN DOOR

L A O S

Laos staat meestal niet bovenaan de lijst als vakantiebestemming in Azie. De meeste mensen kiezen voor Thailand of Vietnam, maar Laos heeft zoveel mooist te bieden! Doordat het een nog relatief onbekende bestemming is, is het land nog erg ongerept. Je kunt hier genieten van hoge bergen, schattige eilandjes, een grote diversiteit aan culturen, leuke dorpjes en prachtige steden. En ok, voor de jongere backpackers onder ons zijn er ook genoeg wilde avonturen te beleven… Wij geven hieronder tips voor een rondreis van 2 weken.

reistips, travelblog, stedentrips, vakantietips

STARTPUNT

Een reis door Laos kun je op verschillende plekken beginnen. De meeste mensen vliegen op de hoofdstad Vientiane en maken vanuit hier een rondreis. Vientiane is de grootste stad van het land. De stad wordt de laatste jaren steeds drukker, maar voelt nog steeds niet aan als grote stad. De stad heeft een aantal tempels en een paleis, maar Laos heeft mooiere dingen te bieden, dus hier hoef je niet lang te blijven.

LUANG NAM THA

Wij kwamen Laos binnen via Chiang Khong, in Thailand. Hier staken we met een klein bootje de rivier de Mekong over en na wat nodige stempels kom je dan aan in Luang Nam Tha. Dit is een klein dorpje in het noorden van Laos, vlak onder de grens met China.

 

Wat hier echt superleuk is om te doen is het huren van een mountainbike. Rondom Luang Nam Tha liggen hoge bergen met allemaal dorpjes waar diverse bevolkingsgroepen leven. Wij maakten een klim van 3,5 uur, wat echt afzien was. Urenlang klimmen in de brandende zon, zonder enige training. Loodzwaar! Het is het echter dubbel en dwars waard, want in de dorpjes word je enthousiast ontvangen door de inwoners. Hoogstwaarschijnlijk tref je hier een Akha-dorpje. Akha is een bevolkingsminderheid in Laos die nog ver in de jungle en in de bergen woont en leeft alsof het een paar honderd jaar terug in de tijd is gegaan. Kinderen, gekleed in vuile, kapotte pyjama’s rennen je tegemoet en schreeuwen ‘sabaideeeee’. Oftewel, hallo!

 

Opmerkelijk is de kleding van de vrouwen; de vrijgezellige vrouwen dragen een lange, zwarte rok met t-shirt. De getrouwde vrouwen dragen echter alleen een rok, niks erboven. De tanden van de Akha zijn zwart door het kauwen van beetle nut, een goedje dat naar eigen zeggen hun tanden sterk maakt… Vreemd, want zoveel tanden hadden ze over het algemeen niet meer in hun mond. Zo interessant als wij hen vonden, zo interessant vonden zij ons ook. Armen worden gevoeld, er wordt flink gestaard en vriendelijk gelachen. Ze maken ook graag een rondje op je mountainbike, maar of dat ze zo goed afgaat...

ECO-TREKKINGSTOCHT

Vanuit Luang Nam Tha kun je via diverse organisaties een eco-trekkingstocht maken. Deze tocht van meerdere dagen brengt je diep in de jungle van het National Park Nam Tha, waar je bij een Akha-dorpje kunt overnachten. Dit is echt een aanrader en maakt je reis door Laos onvergetelijk. Op de eerste dag van de tocht loop je 4 tot 5 uur door de jungle. De lunch is hierbij een geweldige ervaring, want op een groot bed van palmbladeren geniet je van verrukkelijke rijst, banaan, kip, boontjes, bamboe, zeewier, chilisaus en buffelvlees.

 

In de middag kom je aan bij het Akha-dorpje Phouvan. Dit dorpje ligt midden op een bergflank en is omgeven door andere bergen. Echt, je kijkt hier je ogen uit! Dit dorpje lijkt op de andere dorpjes rondom Luang Nam Tha, alleen is het hier iets schoner. Dit komt voornamelijk door de steun die ze ontvangen vanuit de eco-projecten die deels worden gesponsord door de overheid.

 

Het diner in het dorpje bestaat uit lokale gerechten. Hierbij kun je denken aan rijst, gebakken (en zelf geplukte) paddenstoelen, buffelvlees en gembersoep. Tijdens het diner komt de 'village chief' aanschuiven, samen met zijn assistent en de ‘spirit chief’. De Akha geloven, net als de meeste mensen in Laos, in geesten. Dit wordt ook wel animisme genoemd. Om de geesten ter wille te stellen is het gebruikelijk dat de chief en zijn gasten om beurten het glas Lao Lao heffen en achterover gieten. Lao Lao is rijst whisky en deed ons vooral denken aan tequila. ’s Avonds slaap je in een van de hutjes op een matje. De volgende dag loop je via de werkvelden van de Akha terug naar de jungle, waarna je na een lange tocht aan het einde van de middag weer terugkomt in Luang Nam Tha.

LUANG PRABANG

Vanuit Luang Nam Tha vertrekken er diverse oude, gammale busjes via misselijkmakende kronkelweggetjes naar Luang Prabang. Dit oude, Frans kolonistische plaatsje is onderdeel van het Werelderfgoed van UNESCO en hier vind je o.a. het Royal Palace, tempels en de Mekong rivier. Het is een mooi stadje met leuke straatjes, prachtige Franse huizen en rijkversierde tempels. Alles is op loopafstand en het is heerlijk om uren door dit prachtige stadje te lopen.

 

Tipje van Thijs: Zorg dat je minimaal 1 dag erg vroeg uit de veren gaat. Bij zonsopkomst lopen namelijk boeddhistische monniken in oranje gewaden in een rij door de straten, waarbij ze van de lokale bevolking voedsel (voornamelijk rijst) krijgen uitgereikt. Dit is een eeuwenoude traditie en bijzonder om een keer mee te maken!

Phu Si

Vanaf de berg Phu Si, welke ongeveer 100 meter hoog is, heb je een geweldig uitzicht over de stad. Via ruim 300 traptreden kom je halverwge bij de Wat Pa Huak, een kleine tempel met 3 kleine boeddhabeelden. Boven vind je een vergulden stoepa. Dit is een boeddhistisch bouwwerk welke de relieken van een boeddhistische heilige bevat, Het mooiste is hier natuurlijk het uitzicht over Luang Prabang.

Watervallen van Kuang Si

Met de tuktuk of scooter ben je binnen een half uur vanuit Luang Prabang bij de waterval Kuang Si. Wat ons betreft is dit een van de mooiste watervallen ter wereld. Het water is superhelder en heeft een smaragdgroene kleur. Wat heel gaaf is, is dat de waterval bestaat uit meerdere verdiepingen. In een aantal van deze badjes kun je heerlijk zwemmen. Je moet wel een beetje een bikkel zijn, want het water is superkoud!

TUBING

Onder backpackers is een van de meest bekende plaatsen in Laos Vang Vieng. Waar dit dorpje beroemd om is? Tuben! Met een grote rubberen band wordt je 3.5 km stroomopwaarts afgezet op de rivier Nam Song, waarna je in je band afdaalt. De tocht duurt in principe 2 uur, maar meestal ben je een hele dag onderweg. Dit vanwege de vele barretjes aan beide kanten van de rivier. Bij elke bar drink je een biertje (of 2) en kun je je wagen aan een van de vele swings over de rivier. Ook kun je onderweg volleyballen, tennissen, voetballen, of gewoon lekker aan een barretje boven het water hangen en andere mensen kijken. Niet erg cultureel, wel erg leuk om te doen!

HEEL, HEEL, HEEL VEEL EILANDJES

In het zuiden van Laos vind je Si Phan Don, ofwel, de 4-duizend eilanden. Wij hebben hier het eilandje Don Det bezocht. Je kunt hier heel makkelijk met een fiets het eilandje verkennen. Je fietst hierbij door mooie rijstvelden, langs watervallen, buffels, koeien en kippen. Ook kun je omliggende eilandjes bezoeken. Het leven gaat hier langzaam..... heel...... heel...... heel..... langzaam. Er is naast wat fietsen dan ook weinig anders te doen dan in je hangmat liggen en relaxen. Een mooie afsluiter van de reis!

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon