IJSKLIMMEN OP DE
H U A Y N A  P O T O S Í

Vanwege de grote hoogtes waarin je je bevindt kun je Bolivia niet verlaten zonder een berg beklommen te hebben. Overigens hoef je hier niet een doorgewinterde bergbeklimmer voor te zijn. Ook zonder ervaring (maar met de juiste gids) kun je deze unieke ervaring opdoen. De meeste bekende berg om naar toe te gaan is Huayna Potosí. Deze berg is onderdeel van het Andes gebergte en is met haar 6.088 meters de hoogste berg in de omgeving van La Paz.

 

Je kunt een deel van de berg beklimmen en dan ben je een dagje aan het ijsklimmen, dat is op zich al een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Echter, je kunt er ook voor kiezen om de berg helemaal te beklimmen en deze klim duurt over het algemeen 2 tot 3 dagen. Hoe bijzonder is het om door de 6.000 met er grens te gaan? In beide gevallen leer je eerst hoe je met een ijsbijl om moet gaan en oefen je met het lopen op ijsschoenen. Een te gek begin van een mooie trip! Hoe de langere klim eraan toe gaat? 

 

Je start aan de voet van de berg en beklimt eerst een deel van de ‘gewone’ berg. Daar begint het leuke werk, het ijsklimmen! De weg naar het High Camp is bijzonder, maar het ritmische knisperende geluid van de sneeuw onder je schoenen en het hakken van de ijsbijlen slepen je er doorheen. Met elke meter die je hoger komt denk je bij jezelf: “Wat gaaf dat ik dit aan het doen ben!”  De 1e nacht breng je door op het High Camp, op 5.200 meter hoogte. Je merkt wel dat de lucht nog ijler is waar je inmiddels denkt gewend te zijn van La Paz.

 

Tipje van Thijs: Doe de avond heel rustig aan en zorg dat je voldoende slaap hebt. Je zult het nodig hebben voor de klim de volgende dag.  Bovendien moet je weer vroeg uit de veren!

 

Dag 2 ga je in namelijk in alle vroegte weer op pad. Je start in het donker en met de hoofdlampen op kom je stapje voor stapje dichter bij het eindpunt. De lucht is hier echt ijl en je krijgt hierdoor minder zuurstof, dus echt snel gaat het niet. Elke stap is er eentje dichterbij de top!  Vooral de laatste paar honderd meter van de klim zijn enorm zwaar. Tegen zonsopgang kom je boven en daar wordt je beloond met het allermooiste uitzicht… Mits je natuurlijk geen dik wolkendek had, zoals wij dat hadden… 😉

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon