H I R O S H I M A

Hiroshima ligt in het zuidwesten van het hoofdeiland Honsu, zo’n 900 kilometer verwijderd van Tokyo. Met de Shinkansen, de Japanse ‘bullittrain’ of hogesnelheidstrein, reis je in ca 4 uur van Tokyo naar Hiroshima. Een stad met een indrukwekkende geschiedenis.
 

GESCHIEDENIS

Hiroshima is van oorsprong een havenstad. Eind 19e eeuw was de stad keizerlijk hoofdkwartier en logistiek centrum, maar dat is niet waar de stad om bekend staat. Hiroshima is de eerste stad in de geschiedenis van de mensheid welke is aangevallen met een atoombom. Op 6 augustus 1945 werd de 4.400 kilo wegende atoombom ‘Little Boy’ gedropt boven Hiroshima. De stad werd door deze atoombom volledig verwoest en 78.000 mensen zijn hierbij op een gruwelijke wijze om het leven gekomen. In de jaren erna is het dodental opgelopen tot ca 140.000, dit door de effecten van het radioactieve afval. Nog steeds ondervinden mensen de lichamelijke gevolgen van de ramp.

 

VREDESMONUMENT

Door de ramp is nagenoeg de hele stad verwoest. Een van de weinig grote gebouwen welke is blijven staan is het Vredesmonument, ook wel de Atoombomkoepel genoemd. Het is erg bijzonder dat dit gebouw is blijven staan, zeker als je je bedenkt dat de explosie zo’n 160 meter verderop plaatsvond. Japan wilde in eerste instantie alle herinneringen aan de ramp verwijderen, om er niet meer mee geconfronteerd te worden. In de jaren 60 werd echter definitief besloten dit gebouw te laten staan en sindsdien is het uitgegroeid tot een unieke gedenkplaats. Sinds 1996 staat het Vredesmonument op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

PEACE MEMORIAL PARK

Wat je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Hiroshima is het Peace Memorial Park, het indrukwekkende museum over de atoombom. In het park staan allerlei monumenten, onder andere een vlam welke pas gedoofd zal worden wanneer er geen kernwapens meer gemaakt worden. In het museum kun je rondgeleid worden door vrijwilligers (soms oorlogsveteranen). Vooral de brieven waarin te lezen is waarom gekozen werd om de bom op Hiroshima te droppen vonden wij heftig.

 

Tipje van Thijs: Een bezoek aan Hiroshima is erg indrukwekkend. Om ook wat te ontspannen is het een aanrader een sportwedstrijd te bezoeken, bijvoorbeeld een honkbalwedstrijd van de Hiroshima Carps! Zie ook ons andere blog hierover.

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon