ROADTRIPPEN OVER DE
G R E A T  O C E A N  R O A D

Een van de mooiste roadtrips die wij ooit gemaakt hebben, de Great Ocean Road! Vanuit Melbourne kun je dagtrips maken naar dit prachtige gebied, maar het is beter om hier een paar dagen door te brengen. Er is simpelweg teveel te zien en het is zonde om niet te relaxen op een van de vele mooie plekjes in dit gebied.

 

Goed. Een roadtrip dus. In Australië. Waar ze links rijden. Tja, dat is wel even een uitdaging. Ik ben meestal niet zo moeilijk in autorijden in het buitenland, maar met dat linksrijden weet ik het zo net nog niet. Rolf mag dus beginnen en dan bekijk ik nog wel even wanneer ik het aandurf...

Travel, reistips, travelblog, stedentrips, vakantietips

ROUTE

Wanneer je net als wij vanuit Melbourne richting de Great Ocean Road rijdt begin je de route aan de oostkant. De Great Ocean Road loopt officieel van Torquay t/m Portland. De weg loopt, hoe verrassend, langs de Zuidzee en is ontzettend mooi. De weg kronkelt  door schattige dorpjes en brengt je over hoge kliffen. Via diverse zijpaadjes zit je snel midden in de dichtbegroeide bossen, dus de route is ook nog eens erg veelzijdig.

 

SURFSTRANDEN

Het plaatsje Torquay is DE hoofdstad van de Australische surfcultuur. Hier zijn de surfmerken Rip Curl en Quicksilver ooit ontstaan en mocht je surfgear nodig hebben (of gewoon een leuke bikini :) ), dan is dit de plek om er een aan te schaffen. De stranden zijn hier te gek en hoewel de zee net even te wild is om lekker in te zwemmen is het zo de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Bij Birds Rock Lookout heb je een geweldig uitzicht over een van de breedste stranden. In het nabijgelegen Bells Beach vinden jaarlijks de Rip Curl Pro plaats. Mocht je deze surfcompetitie net missen, dan is het evengoed leuk om even te kijken om de vele surfers hier in actie te zien.

Via enorme kronkelpaadjes rijdt je de Great Ocean Road verder naar het zuiden. Je komt hierbij door mooie dorpjes als Anglesea, Aireys Inlet, Fairhaven en Lorne. Hier kun je even stoppen voor een drankje, lekkere lunch of verfrissende duik in de zee. Als je overigens snel last hebt van wagenziekte of een tere maag hebt, dan is het verstandig dit stukje van de trip niet te teveel te eten. De route is echt enorm kronkelig en als je je ogen niet goed op de weg houdt kun je hier flink misselijk worden. 

Tipje van Thijs: Als je graag koala's wilt zien, dan is de kans groot deze te spotten bij Wye River. De populatie koala's is hier het grootst en als je goed hoog in de bomen blijft kijken moet je er wel eentje zien! 

PARELTJES VAN DE GREAT OCEAN ROAD

Bij Skenes Creek, even voor Apolly Bay, namen wij een kort uitstapje van de Great Ocean Road. Via prachtige wegen door het Great Otway National Park reden we richting Beech Forest. Deze weg is wederom ontzettend kronkelig en je moet goed uitkijken dat je niet op tegenliggers botst. Ik was hier blij dat ik niet reed, want het uitzicht was geweldig dus ik kon heerlijk mijn ogen uitkijken. We reden tussen gigantische varens en de hoogste bomen en het bos was hier groener dan groen. En die geur! Bijzonder dat je je, via zo'n zijpaadje van de Great Ocean Road, zo snel midden in de jungle bevindt. 

Vlak voor Beech Forest is het even goed opletten, want hier vind je een verscholen paadje wat leidt richting Hopetoun Falls. Bij het platform naast het parkeerplaatsje kun je de waterval al zien, maar via een trappetje naar beneden kom je onderaan de waterval uit. Dit is wederom een prachtige wandelroute en met zo'n 15 minuutjes lopen ook prima te doen voor kinderen. 

Als je terugrijdt naar de verharde weg vind je vlakbij een bos vol Giant Californian Redwoods. Deze bomen zijn hoger dan hoog en de toppen van deze Redwoods wiegen zachtjes mee met de wind, een heel mooi gezicht en met de stilte in dit bos echt een genietmomentje. Dit bos vonden wij echt een pareltje langs de Great Ocean Road en een heerlijke plek om even rond te lopen. En met al die bomen is het ook een perfecte plek om verstoppertje te spelen ;)

Wanneer je teruggereden bent naar de Great Ocean Road vind je in het onderste puntje, wat overigens op 1 plek na het zuidelijkste puntje van het vasteland van Australië is, het Cape Otway Lightstation. Bovenop het deck van de uit 1848 stammende vuurtoren heb je een heel mooi uitzicht over de hoge, groene kliffen. Wanneer je hier tussen mei en september bent is de kans groot dat je hier ook nog eens walvissen voorbij ziet zwemmen. Vlakbij vind je ook een oude aboriginalhut waar je een kijkje kunt nemen.

TWAALF APOSTELEN

Na Cape Otway voert de route je een stukje landinwaarts. Rijdend tussen de heuvels vol schapen en boerenland kom je via Princetown weer uit bij zee. Hier kom je uit bij het meest gefotografeerde en bekendste gezicht van de Great Ocean Road, de Twelve Apostles. Deze grote rotsen staan los in zee en zijn goed te bewonderen vanaf de diverse paadjes en uitkijkpunten langs de kliffen. Waarom het de 12 apostelen genoemd wordt is niet helemaal duidelijk, want wij telden er toch echt maar 7. Sommige zeggen dat ze het vroeger de 12 apostelen genoemd hebben, om zo meer bezoekers te kunnen trekken. Andere zeggen echter dat het wel degelijk 12 rotsen zijn, maar dat je op een specifieke positie moet staan om ze allemaal te kunnen zien. Hoe dan ook, het blijft een mooi gezicht.

Tipje van Thijs: probeer hier niet tussen 3 en 4 uur in de middag te zijn. Dit is het tijdstip dat de bussen vol dagjesmensen uit Melbourne langskomen en het is er dan behoorlijk druk. Rond zonsondergang schijnt het hier ook erg mooi te zijn, wanneer de ondergaande zon de rotsen een mooie, rode gloed geeft.

LORD ARD GORGE

De kust voor de Great Ocean Road is gedurende de Eerste Wereldoorlog een slagveld geweest voor de grote schepen. Voor deze kust zijn er zo'n 200 schepen op de rotsen gestrand en op verschillende plekken langs de route vind je plekken waar je het verhaal van zo'n schipbreuk kunt lezen. Bij Lord Ard Gorge vind je het verhaal van een schipbreuk, waarbij slechts 2 personen overleefden. Je kunt hier via een steile trap het strandje op waar ze aan land kwamen en de grot bekijken waar ze waarschijnlijk in geschuild hebben.

LONDON BRIDGE

De Twaalf Apostelen zijn een mooi gezicht, maar misschien nog wel mooier is de Londen Bridge. In 1990 stonden 2 mensen hier op een platform in zee, toen de weg er naartoe toen plotseling instortte. Dat zal best even schrikken geweest zijn... Een helicopter heeft ze van het platform moeten halen. Het geheel zal voor de ineenstorting al een prachtig gezicht geweest zijn, het ziet er nu nog spectaculairder uit. 

Je kunt via de snelweg weer terug naar Melbourne, maar leuker is het natuurlijk om dezelfde route terug te nemen. Je ziet hier toch weer nieuwe dingetjes en wellicht als je wisselt van bestuurder kan de ander ook even lekker zijn ogen uitkijken. Ik raak nu langzaamaan gewend aan het feit dat ze hier links rijden en ga over een paar weken met de camper een poging wagen... ;)

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon