ONVERGETELIJK

C A M B O D J A

Het land in Azië met misschien wel de meest heftige geschiedenis is Cambodja. Een reis door dit indrukwekkende land zal op sommige momenten heftig zijn, wanneer je in aanraking komt met de verhalen over de turbulente en droevige geschiedenis. Op andere momenten verwonder je je juist weer over de zeer indrukwekkende tempels die hier te vinden zijn en word je blij van alle vrolijke kinderen die je ontmoet.

reistips, travelblog, stedentrips, vakantietips

RODE KHMER

Om door dit land te reizen is het belangrijk de geschiedenis te kennen. Hiermee bedoelen we vooral het schrikbewind dat het land kende rond 1980. Onder leiding van de communistische dictator Pol Pot zijn tussen 1975 tot ver in de jaren 90 zo’n 1,5 tot 3 miljoen mensen vermoord. Pol Pot, leider van de communistische partij de Rode Khmer, wilde van Cambodja een zelfvoorzienende agrarische staat maken en iedereen die gestudeerd had, Engels sprak of zelfs maar een bril droeg werd vermoord. Dit gold ook voor nagenoeg alle boeddhistische monniken die het land telde (zo’n 60.000). In totaal is naar schatting ongeveer 25% van de Cambodjaanse bevolking omgekomen tijdens het regime van Pol Pot. De dictator is in 1998 gestorven, terwijl hij werd opgejaagd door regeringstroepen. Hierdoor is hij het tribunaal, wat in 2008 van start is gegaan om oorlogsmisdadigers uit de Rode Khmer periode te berechten, helaas misgelopen.

 

Het regime van de Rode Khmer dateert nog maar van 40 jaar geleden en Cambodja heeft nog steeds een grote achterstand in kennis en ontwikkeling. Het land is ook erg jong, van de 15 miljoen inwoners is de helft jonger dan 23. Het land is erg arm en de economie draait nog niet goed. De snelst groeiende sector is het toerisme. Ook hier loopt het echter nog niet goed, want veel van het geld schijnt in de zakken te verdwijnen van buitenlandse investeerders uit onder andere Vietnam.

 

Tipje van Thijs: Probeer bewust met je met uitgaven om te gaan wanneer je door het land reist. Probeer zoveel mogelijk de lokale bevolking te ondersteunen en je geld uit te geven aan hen die het het best kunnen gebruiken. 

PHNOM PENH

De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh. De stad telt zo’n 2 miljoen inwoners en was, voor het ten prooi viel aan het Rode Khmer regime, ooit een van de mooiste steden van Azië. De stad heeft een koloniaal verleden en de Franse invloeden vind je vooral terug in (veelal vervallen) de gebouwen. De stad heeft niet enorm veel bezienswaardigheden, maar het is vooral DE plek waar je de historie van het land goed kunt leren kennen.

 

Tuol Sleng Museum

Dit voormalige schoolgebouw diende in de tijd van de Rode Khmer als gevangenis. In deze gevangenis, ook wel S21 genoemd, werden leraren, dokters en intellectuelen (de ‘vijanden’ van het regime) opgesloten, ondervraagd en net zo lang gemarteld tot ze de gewenste bekentenissen toegaven. De martelwerktuigen, opgedroogde bloedspetters op de muren en kleine cellen geven je een naar, maar duidelijk beeld van hoe het er aan toe ging.

Killing Fields van Choeun Ek

De mensen die bekentenissen in S21 hadden afgelegd werden, als ze niet al daar waren overleden, geëxecuteerd bij de Killing Fields van Choeun Ek. Deze plek was ooit een Chinees kerkhof en is even buiten Phnom Penh te vinden. Tienduizenden mensen hebben hier op gruwelijke wijze de dood gevonden. Tijdens het lopen over de Killing Fields kom je nog diverse botten, tanden en kledingresten tegen. Het is een gruwelijke plek welke heel veel indruk op ons heeft gemaakt. Je reis door Cambodja is echter niet compleet zonder een bezoek aan deze plek, dus sla dit zeker niet over!

Meer weergeven

Tipje van Thijs: Of eigenlijk 2 tips. Voor je reis naar Cambodja raden we je aan het boek ‘First They Killed My Father’, van Loung Ung, te lezen. Dit heftige boek gaat over Loung Ung zelf, wie als meisje van 5 het regime van Pol Pot overleefd heeft. Dit boek is overigens onlangs verfilmd door Angelina Jolie. Een andere film welke we ook aanraden is ‘The Killing Fields’. Deze film uit 1984 vertelt het waargebeurde verhaal van een journalist die met een lokale correspondent rapportages maakt voor de New York Times over de Cambodjaanse oorlog. Wanneer de Rode Khmer de macht overneemt moet de journalist het land verlaten, maar zijn Cambodjaanse vriend moet achterblijven en wordt gevangengezet. Ze blijven allebei strijden om elkaar weer in levenden lijve terug te zien.

STEENTJE BIJDRAGEN

Na het zien van al deze narigheden kun je het gevoel hebben dat je iets voor het land wilt doen, al is het maar klein. Tijdens onze reis door Cambodja ontmoetten wij 2 meiden die vrijwilligerswerk deden in een weeshuis en wij zijn een dagje mee geweest. Wij hebben hier geholpen bij de Engelste les en hebben een spelletjesmiddag georganiseerd. Zo leuk om te zien hoe de kinderen door het dolle gingen tijdens het ballontrappen en spijkerpoepen. Niet alle kinderen in een weeshuis zitten er overigens omdat ze geen ouders meer hebben. Kinderen in Cambodja gaan 6 ochtenden per week naar school, op kosten van de staat. In de middag blijven kinderen van ouders die niet genoeg geld hebben om hen nog een keer naar school te laten gaan thuis. Andere kinderen komen bijvoorbeeld naar een weeshuis als deze, waar ze dankzij donaties en dergelijke wel extra les kunnen krijgen.

 

Een aantal vrijwilligers van dit weeshuis gingen een middag naar de vuilnisbelt van Phnom Penh. Op die vuilnisbelt wonen ongeveer 170 gezinnen. De gezinnen verdienen geld door spullen als riemen, klerenhangers, ijzer en plastic uit het vuilnis te verzamelen en te verkopen. Hiermee verdienen ze per maand ongeveer 30 dollar. Het ontzettend scheve is dat ze hiervan 15 dollar af moeten staan aan de eigenaren van de vuilnisbelt, als een soort huur om op de vuilnisbelt te mogen wonen. Wij zijn met de groep meegegaan, maar hadden hier een erg dubbel gevoel over. Je gaat toch een beetje aapjes kijken en dat voelt niet goed. Het was echter ook wel weer fijn om te zien hoe blij de kinderen waren met al het fruit en de pakjes drinken dat we meegenomen hadden. Veel kinderen renden op hun blote voeten door de vieze drab en we zagen een aantal huisjes gemaakt van alleen maar doeken. We zagen echter ook meisjes in een schoon schooluniform en ze zagen er allemaal wel vrolijk en goed doorvoed uit. We hopen maar dat ze ooit van die smerige vuilnisbelt afgekomen.

Tipje van Thijs: een stichting welke kinderen in Cambodja kans biedt op een betere toekomst is ‘Stichting Beetje Beter’. Zij zijn werkzaam in twee sloppenwijken in Phnom Penh en proberen kinderen van de vuilnisbelt af te krijgen door ze naar school te laten gaan. Dit natuurlijk door middel van donaties, dus neem zeker even een kijkje op hun website.

TEMPELS VAN ANGKOR

Is er naast veel herinneringen aan de gruwelijke historie ook nog wat moois te zien in Cambodja? Jazeker! Bij het plaatsje Siem Raep liggen de tempels van Angkor. Dit tempelcomplex beslaat zo’n 400km2 en is de populairste en meest bezochte plek van Cambodja. Wij hebben tijdens onze reizen door Azie aardig wat tempels gezien, maar de tempels van Ankor zijn nergens mee te vergelijken en erg indrukwekkend! Heel bijzonder om te zien wat voor verschillende clturen verwerkt zijn in de tempels. En dat midden in de jungle van Cambodja!

 

De tempels zijn tussen de 9e en 13e eeuw gebouwd tijdens het Angkor-tijdperk en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Leuk weetje is dat het tempelcomplex pas rond 1900 is ontdekt door een Fransman. Hij was op dat moment eigenlijk op zoek naar onbekende, nieuwe dierensoorten!

 

We lichten een paar tempels toe:

Angkor Wat:

Deze Hindoeïstische tempel is de grootste van allemaal en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een belangrijk symbool van Cambodja en staat ook afgebeeld op de vlag. De tempel is tussen 1113 en 1150 gebouwd en waarschijnlijk hebben duizenden mensen en olifanten hier aan meegewerkt. Rondom de tempel ligt een gracht en daar omheen lag de oude stad Angkor, ooit het centrale punt van het Khmer-rijk. Recent NASA-onderzoek laat zien dat de stad ooit 1.000km2 groot moet zijn geweest. Bizarre gewaarwording als je nu door de ruïnes loopt!

Angkor Thom:

Angkor Thom is misschien wel onze favoriet. Je bereikt deze oude stad via een brede weg, die ooit over een brede gracht lag. Aan weerszijden staan stenen beelden van goden en demonen die een gigantische slang dragen. Eenmaal in het complex is het eerste wat je op zal vallen de (200!) gezichten die afgebeeld zijn op de torens in de Bayontempel. Ook vind je hier het 300 meter lange Oliftantenterras, de plek waar de Koninkijke familie vroeger zat om de processies, parades en spelen op het grote terras te kunnen aanschouwen.

Ta Phrom:

Een tempel welke behoorlijk in verval is en bijna overwoekerd wordt door de natuur is Ta Prohm. Wurgvijgen van honderden jaren oud woekeren zich door de eeuwenoude stenen en hierdoor zijn niet alle delen van de tempel bereikbaar. De jungle die hier de overhand lijkt te nemen is een geweldig gezicht! Een perfecte plek om flink wat mooie plaatjes te schieten! Dat dachten de makers van Tomb Raider en Indiana Jones ook, want een aantal scenes uit die films zijn hier opgenomen.

Je zou denken dat de vele bezoekers van de tempels van Angkor goed zijn voor de Cambodjaanse bevolking, wat in zeker mate ook zo is. Het scheve is echter dat de (hoge!) inkomsten van de toegangskaartjes naar de Koreaanse en Vietnamese eigenaren schijnen te gaan. Een klein deel gaat naar de restauratie van de tempels en een nog kleiner deel gaat naar Cambodja. De lokale bevolking houdt er dus zo goed als niets aan over. Draag ook hier dus je steentje bij door de slapen bij lokale guesthouses en te eten en drinken bij tentjes op straat.

BATTAMBANG

Een leuk stadje wat de moeite waard is om te bezoeken is Battambang. In en rondom deze stad vind je nog mooie koloniale panden, het tempelcomplex Wat Banan en het nationale park Phnom Sam Pov. In het gebied rondom Battambang wordt het grootste gedeelte van de rijst in Cambodja verbouwd en het is er bijna zo plat als Nederland. Het is dan vooral ook het prachtige landschap rondom de stad wat je niet mag missen.

 

Battambang is plat, maar omringd door heuvels en bergen. Wij hebben hier een motor gehuurd en hebben hiermee de omgeving verkend, heel tof om te doen! Een van de bergen rondom Battambang is Phnom Sampeau. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over het groene landschap. Deze berg was tijdens het beruchte regime een belangrijke plek, juist door dit uitzicht. Op deze berg vind je nog een grote mitrailleur uit de tijd van het regime. Ook vind je hier de Killing Caves. Hier zijn tegenstanders van de Rode Khmer geëxecuteerd.

Tijdens het touren met de motor kwamen wij via kleine weggetjes en een wankel bruggetje waar de motor echt maar net overheen kon bij het dorpje Slakram. Dit dorpje is erg klein en de mensen hier spraken nagenoeg geen Engels. Bij een schooltje werden we aangesproken door een Cambodjaan die ’s middags Engelse les gaf aan kinderen uit het dorpje. Wij werden uitgenodigd de les bij te wonen en hebben hier wat simpele Engelse woordjes gewisseld met de kinderen. Dit was echt superleuk. Het zijn juist dit soort spontane middagen die je reis onvergetelijk maken!

SIHANOUKVILLE

Een reis door Cambodja kun je prima afsluiten op een van de mooie strandjes die Cambodja heeft. Even een paar dagen ontspannen en de opgedane ervaringen verwerken… Wij hebben een paar dagen gerelaxed in het badplaatsje Sihanoukville. Het is mogelijk vanaf hier een bootje te pakken naar Koh Rong, een eilandje vlak voor de kust. Hier heb je nagenoeg geen bereik met je telefoon, geen pinautomaten en er is naast luieren in een hangmat, snorkelen en drinken uit een kokosnoot weinig anders te doen. Een perfecte afsluiter dus van een reis door een onvergetelijk Cambodja!

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon