STREEKPRODUCTEN UIT

C A L A B R I Ë

NDUJA

Er zijn een aantal dingen die je alleen in Calabrie treft zoals Nduja. Nduja is een (hele!) pikante smeerbare worst gemaakt van gemalen varkensvlees en spicy zongerijpte rode pepers uit Calabrië. De vleespasta wordt langdurig gekneed en wordt gerookt en te drogen gehangen. De droogtijd varieert van 2 weken tot een jaar. Er wordt ook wel gezgd: “ Nduja is als goede wijn, hoe rijper hoe smakelijker. Pizza’s met Nduja, Pasta’s met Nduja, Nduja op een bruschetta. Bij elk restaurant in Calabrië zul je een gerecht met dit product op de kaart vinden. Probeer het!

 

CIPOLLA ROSSA DI TROPEA

De rode ui van Tropea. Dit is niet zomaar een ui, dit is de lekkerste ui van de wereld.
Hij is ziet er anders uit dan de rode uien die we hier in Nederland gewend zijn. Hij is langwerpig van vorm en een stuk zoeter dan de normale rode ui. Superlekker in een salade. Ze hebben er zelfs marmelade van. Hoe gek het ook is om een marmelade van uien te eten, het is zalig!

 

ARANCINI

Eigenlijk zijn Arancini van oorsprong een Siciliaans streek gerecht. Maar de invloeden van Sicilië zijn ook overgewaaid naar het vasteland zodat je deze heerlijke snack overal in Calabrië wel kunt eten.
Het zijn gefrituurde rijstballen die gevuld zijn met ragu (bolognese saus) en mozzarella. Heerlijk als tussendoortje en erg machtig. 

 

PEPERONCIN0

Er zijn weinig streken in Italië waar ze van pittiger eten houden dan in Calabrië. Elk gerecht wordt pittiger gemaakt met een beetje peperoncino. Peperoncino, wat gedroogde peper is, wordt ook wel de ster van de Calabrische tafel genoemd. Deze gedroogde peper heeft veel namen waar diavolicchio (duiveltje) er een van is. Echter is dit alleen geen pepertje die je smaakpapillen doen verbranden. Je kunt deze pepertjes in veel zaakjes aan een soort  van slinger kopen. Staat gaaf in de keuken!

 

STRONCATURA

Een typisch gerecht uit Calabrië wat zijn oorsprong vindt in Gioia Tauro. Italiaans eten wordt vaak ook wel "La Cucina Povera" genoemd (keuken voor de armen).  Er zijn niet veel ingrediënten nodig om heerlijk eten op tafel te zetten. Bovendien wordt weinig verspild. Dat bewijst de pasta in dit gerecht, het wordt gemaakt van restanten van meel en zemelen. Vervolgens komt er niet meer bij dan extra olijfolie, knoflook, peperoncino, anjovis en geroostrede broodkruimels. Buono!

 

OLIVE SCHIACCIATE

Olive Schiacciate zijn eigenlijk letterlijk vertaald: geplette olijven. Vaak groene olijven die met knofloofk en (uiteraard) peperoncino zijn aangemaakt. Je kunt deze eigenlijk overal in het zuiden vacuüm verpakt kopen om thuis nog van te genieten. 

 

Tipje van Thijs: Probeer zoveel mogelijk mee te nemen naar Nederland als je in Calabrië bent. Dan kun je er thuis nog lang van nagenieten.

Contact:

Follow Us

© 2016 by Sanne & Eleonora

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon